Een website is geen boek

12 March, 2008

in Gebruiksvriendelijkheid

Rene Greve schreef op het weblog karelgeenen.nl een bericht over het gebruik van het woord welkom op website.

In de reacties wordt vervolgens een stelling opgenomen dat een welkom-pagina te vergelijken is met een voorwoord van een boek. Je wilt de bezoeker zich thuis laten voelen.

Ik zat hier eens over na te denken en denk dat ik wel veilig het standpunt kan innemen dat een website geen boek is.

Laten we eens kijken naar de belangrijke elementen van een boek en hoe die terug te vinden zijn in een website.

De cover van een boek en de splashpagina

book and reader
Photo by bradlindert

De cover van een boek is een belangrijke pagina die bezoekers in een (web)winkel kan overtuigen om het boek op te pakken en nader te bekijken. Een cover geeft een gevoel bij het boek en kan emotie overdragen. In een oogopslag krijgt de bezoeker een eerste indruk van het boek en wil deze hopelijk oppakken en inkijken. Wat mij betreft een absolute voorwaarde om een boek succesvol te marketen.

De internet variant van een coverpagina zou de splash pagina kunnen zijn. Dit is een pagina, soms met een welkom tekst of flash animatie. Dit wordt ook wel eens een "skip intro" pagina genoemd en niet voor niets.

Splash pagina's leiden je bezoekers af (sommigen slaan de intro over, anderen verlaten je website), ze verminderen je laad tijd, zoekmachines spideren deze pagina's maar moeilijk en ze vervelen als je frequente bezoeker bent. Daar komt nog bij dat veel bezoekers niet via de homepage op je site komen en soms de splash pas zien als ze op home drukken. Whelp.nl heeft een mooi stukje over de voordelen en nadelen van splash screens.

Bezoekers van je website in een oogopslag overtuigen dat ze verder moeten kijken doe je met je thema/layout. Gebruik mooie kleuren en wit vlakken, zet alles in de grid en overtuig de bezoeker dat ze verder moeten kijken naar je website.

Het voorwoord in een boek en de welkom boodschap

In een boek schrijf je een voorwoord. Hierin staat soms een bericht van iemand anders en soms van de schrijver zelf. Vaak gaat het over het tot stand komen van het boek en het proces dat de schrijver heeft doorgemaakt tijdens het schrijven. Het maakt een verbinding tussen jou en de schrijver en zorgt dat het boek een kader krijgt waarbinnen je het leest. Tevens bevat het vaak een bedankje aan de lezers van het boek en de mensen die hebben bijgedragen aan het toestand komen daarvan.

Een welkom woordje op een website is een "waste of space". Zoals ook Rene Greve aangeeft in zijn artikel over het welkom woordje op websites:

  1. het voegt niets toe
  2. natuurlijk ben je welkom
  3. je bent er al dus waarom nog welkom heten
  4. het neemt vooral scherm ruimte in beslag.

Internet bezoekers lezen geen pagina, ze scannen de pagina. Het is dus belangrijk dat de aandacht van de bezoeker snel naar de punten gaat waarnaar de bezoeker op zoek was, de back knop is snel gevonden. Op een website moet je snel en duidelijk bij de hand genomen worden zodat je als bezoeker zo snel mogelijk vind wat je zocht.

Voor de bezoeker die meer wil weten over de mensen of het bedrijf achter een website maak je een "about us" pagina en neem je een contact formulier op.

De hoofdstuk indeling in een boek en de internet navigatie

Veel boeken hebben een indeling in hoofdstukken. In het begin van het boek vind je dan een index met daarin de hoofdstukken op een rijtje en een paginanummer erbij. Vooral voor naslagwerken en informatieve boeken een onmisbaar element. Sommige soorten boeken kunnen in theorie ook zonder. Bijvoorbeeld een roman begin je meestal te lezen op pagina 1 en dan per pagina naar het einde.

Een website waar je vanaf de eerste pagina door moet klikken naar het einde lijkt me eindeloos saai en heel inefficiënt als je een specifiek product of stukje informatie zoekt. Een goede navigatie is onontbeerlijk. Hier hebben we dus eindelijk iets waarin een boek op een internet pagina zou kunnen lijken. Wil je dan toch gek doen, maak dan een sitemap waarvan je van elke pagina precies aangeeft wat er op staat.

De samenvatting op de omslag of een meta description en keywords

Als we terugdenken aan de cover van het boek dan pakt iemand het boek om het nader te bekijken en eventueel een aankoopbeslissing te nemen. Onderdeel van die beslissing kan de samenvatting op de achterkant van het boek zijn. De bezoeker weet nu wat hij of zij kan verwachten en zal hoogstens nog eens door het boek bladeren om te proberen een nader oordeel te vellen.

Op een website heb je meestal geen samenvatting van de website. Omdat bezoekers vaak scannen en zo snel mogelijk doorgaan naar de pagina die ze zoeken heb je ook per pagina een samenvatting (de meta tag description) en een opsomming van belangrijke woorden (de meta tag keywords).

Een website is geen boek

Verschillende elementen bij een boek zijn gericht op het inschatten en consumeren van een boek als geheel. Bij een website is er veel meer nadruk op de losse pagina's. Een bezoeker van een website is vaak op zoek naar een brokje informatie, een product of een dienst. Je moet een bezoeker vanaf je homepage nog op de juiste pagina zien te krijgen. Het liefst snel want anders is de bezoeker weer weg.

Nu nog op zoek naar iemand die een stuk schrijft over het verschil tussen een webpagina en een pagina in een boek.

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 9 reacties }

Lex 12.03.08 om 12:44

Ik ben onder de indruk hoe snel deze pagina gepost is na mijn reactie knap werk!

Ik ben er ook van bewust dat een website geen boek is. Wat je zegt tot slot in het kopje Een website is geen boek:

” Een bezoeker van een website is vaak op zoek naar een brokje informatie, een product of een dienst”

Deze informatie kan al verwerkt zijn in de welkomst boodschap. Het kan zijn dat je andere producten of diensten levert dan waar ze voor komen. Of juist de producten of diensten verkoopt waar ze wel voor komen.

Oeroek 12.03.08 om 16:51

Als je internetten vergelijkt met real life dan is internetten volgens mij heel asociaal. De bezoeker scant je pagina en neemt niet de moeite alles rustig te bekijken. Als niet meteen duidelijk is waar ze moeten zijn dan gaan ze weer weg zonder gedag te zeggen.

Ik ben het absoluut met je eens dat een welkom tekst ondersteunend kan zijn in het begeleiden van de bezoeker naar het einddoel en zo de gebruikservaring verhogen. Waar het gaat om de bezoeker netjes te woord te staan als een soort start van een ruimere gebruikservaring op je website dan gooi je volgens mij parels voor de zwijnen.

Espionoza 12.03.08 om 23:03

het “welkom woordje” is natuurlijk alleen zinvol als het een algemene omschrijving omvat die inzicht geeft wat je zoal qua informatie op de website kunt vinden. Dit in relatie met goede metatags kan een positief effect hebben op de ranking. Het heeft dus in die zin wel een waarde…zoland het maar uit meer bestaat dan “welkom op deze website”.

Oeroek 13.03.08 om 9:09

@espionoza
Dat is een terechte toevoeging. Een inleiding op je website kan geen kwaad. Het pure gebruik van het woordje “welkom” kan je beter vervangen door meer bruikbare informatie.

Lex 17.03.08 om 16:38

Ik weet dat dit cheap-ass copy paste is maar er staat wel in wat ik bedoel.

Gaat het om een site die de bezoeker vooral persoonlijk wil benaderen, met nadruk op de voordelen voor de (potentiële) klant, dan lijkt het me niet zo vreemd. Je wilt de bezoeker dan op de voorpagina inderdaad een korte inleiding van de site (max 40 woorden) tonen, waarin wat mij de bezoeker wat mij betreft prima welkom geheten mag worden.

Oeroek 17.03.08 om 17:16

@Lex
Ik kan me idd voorstellen dat je op een persoonlijke site meer bezig bent met het bouwen van een relatie en nadrukkelijker welkom heet. Waar heb je dat citaat vandaan?

Indert 22.03.08 om 1:13

Een simpele query in Google geeft de volgende query terug:

Resultaten 1 – 10 van circa 364.000 voor welkom op mijn website (0,20 seconden)

Dat zijn er toch nog best veel, vind ik. Om nog niet te spreken van het feit dat ze ook in de TITLE-tag gebruikt worden!

Seotaal 10.02.09 om 12:42

Ik denk dat je vooral het doel van je website in de gaten moet houden. Bij de meeste sites in een welkom overbodig. Gaat het om een bedrijfswebsite dan kan het handig zijn om de activiteiten van je bedrijf te introduceren of je bedrijf in het algemeen voor te stellen aan de bezoeker een welkomswoord kan in dit geval een goed middel zijn.

Laatste blogpost van Seotaal:Seoblog resultaten google?

gjzugmln 04.09.15 om 22:25

With Adam Cooper moncler outlet The retirement of AP McCoy has left Walsh as the only jockey still ridingto have the four Nationals in the United Kingdom and Ireland and Maher is keen pick his brains about Bashboy. j Coach Outlet Store Online
鈥淎 lot of people have had twitches like that over the last year or so and got away with them, so it鈥檚 just hard luck really. nike air max For the wildlife lover: A new idea comes from the Eden Project in the form of Wildlife Seedbombs (拢3.50 each, edenprojectshop.com), which you soak first then throw on to a section of your garden and simply watch it burst into life. These are ideal for adding colour and attracting pollinating insects to sections of neglected garden. Choose from Cornflower Fieldbomb, Pollinator Beebomb, Poppy Peacebomb, Sunflower Powerbomb or Thyme Bomb;
鈥淚 think that when you see the plan of the GGC countries, we鈥檙e speaking about increasing the number of visitors by 50 percent,鈥?he says. Nike Roshe Run What is the UAE’s reputation for clubbing like in the DJ community? m canada goose jackets
The Darlington 10k, and the family fun run which preceded it, brought young and old out on a Sunday morning to be part of a common objective 鈥?and it was joyous. Michael Kors Handbags Montana’s linebacking corps is a given, returning starters Kendrick Van Ackeren, Jeremiah Kose and Herbert Gamboa, and should lead from the middle as long as all three remain on the field. The secondary will have to answer its own questions, though, while breaking in new players and addressing overall health.
a aG9zZSB3aG8gdG9vayBpdCwgYWJvdXQgOTggcGVyY2VudCBwYXNzZWQgaXQuIFRoZSBzdGF0ZSBz moncler outlet But, as always, my own father鈥檚 voice popped into my head: 鈥淵ou鈥檙e in a beautiful forest, get off your backside and do some exercise.鈥?Michael Kors Outlet
As well as continuing to pursue his professional ambitions, Hall has also been working with Darlington College to help develop the Stuart Hall Boxing Academy, which will begin to offer formal courses from September 2015. replica oakley sunglasses To avoid the possibility of having only a few dominating the future course of the whole bloc, countries participating in the TPP talks should make all efforts they can to craft a mechanism that features equal rights of all members in key decision making. http://www.oakleyonlinesunglasses.us.com
Yancey added that she never heard “a reflection on her part in perpetuating white supremacist violence.” oakley sunglasses Labor is yet to reveal what its post-2020 emissions reduction target would be and its climate spokesman Mark Butler this morning said the party wanted to see the government s modelling before it made further analysis. h canada goose sale
It found that one in five privately rented homes had problems that could have resulted in a gas fire, leak, explosion or CO poisoning. Coach Outlet The beauty of hard physical work, hours outdoors and stunning views, is that all food just tastes better. Jarra and I were reminded of that quickly. We started out relatively early one morning, following a pack trail through Kennedy Meadows in the Stanislaus National Forest. About an hour into the walk, we hit the Emigrant Wilderness trailhead and continued up the trail toward Lunch Meadow. We hiked by enormous granite walls, and rushing creeks (thankfully the snow melt ensured plenty of water in an otherwise drought-stricken state. But the rangers told us the rivers were bound to dry up if the rain didn’t come.) We craned out necks to see the scree slopes of jagged peaks, we peered over large reservoirs, breathtaking valleys and mountain ranges splayed out before us. We marveled at the small flower clusters that grew between rocks, and enormous pine trees that towered above us. And we grew hungry. Often. We hiked over seven hours, covering about seven miles and gaining 1,000 feet in elevation the first day.
Messages on the Lollapalooza website and app, and staff in Grant Park, directed festgoers to three emergency evacuation shelters at nearby underground garages, and Lollapalooza officials communicated with the Chicago Office of Emergency Management and Communications to make the call on the evacuation. Michael Kors Handbags After ten years of work, aggravation, and disappointment with Egyptian gas, it now appears that the gas flow will head the other way in the next decade – provided, of course, that the terms of the peace treaty remain in force. All the signs point to Egypt as a potential customer for Israeli gas, and the only question – political issues aside – is whether Egypt is prepared to pay the price for Israeli gas that it is demanding Israel pay for Egyptian gas.
You don’t have to leave your client to go watch golf, Kohler said. You can watch golf right from your chalet. You have hot food and beverage right there in the chalet. So it’s really a remarkable experience for those corporate clients. moncler online outlet Ziegelman argues in her chapter on the Moore family that most Irish immigrants had little or no food culture to carry with them – except their drink, whiskey, in which they indulged with patriotic zeal. It is true that most Irish immigrants were escaping wretched starvation brought on by the potato blight in their homeland.
2 p.m.(ESPN)鈥?Little League Baseball: Southeast Regional semifinal in Warner Robins, Ga. http://www.cheapnfljerseys.site The mass of files to be managed is enormous and we are drowning under the weight, admitted a magistrate at an Abidjan court, who wished to remain anonymous.
l So with the council on board and perhaps even the Mill House Masterplan regeneration and redevelopment scheme back on the agenda, Coxall and JPNG offering new contracts to boss Ronnie Moore and assistant and a rack of new players signed, the future is looking positive for Pools. jordan 4 Their forthcoming tour is in support of Girls In Peacetime Want To Dance, their ninth album, released earlier this year. While there has been new B S music released in the meantime – namely Belle And Sebastian Write About Love, in 2010 鈥?Girls In Peacetime marks the first time the band have been a “proper working unit” since about 2006 and they made seventh record The Life Pursuit.
, Journal Sentinel Inc. All rights reserved. oakley sunglasses Points: Sensuous, sophisticated styling; Lightweight construction allows for smaller, more efficient powerplant; Leave your golf paraphernalia at the clubhouse; Cosy cabin. Alfa keeps the cockpit simple; Is lack of a muffler in Launch Edition really a good idea?; Higher-output, roadster models are expected to follow. b canada goose sale
鈥淲e actually played against him for his first game back at Quins, and I think he was blowing a little bit!鈥?Robshaw joked. Coach Outlet Online 鈥淚t was cool to see all the guys get out here about 30 minutes early,鈥?Prukop said. 鈥淭he whole team is ready. I felt awesome today.鈥?
q ZW0gc3VwZXItaHVtYW4gd2l0aCB0aGUgYXRobGV0aWMgZmVhdHMgdGhleSYjODIxNztyZSBkb2lu Michael Kors Outlet We are faced with a phenomenon which encapsulates all the ills still dogging the country, said the rights official on condition of anonymity. When these youngsters see the impunity among their older brothers, they think that they have permission to do anything. u
The men spoke only to confirm their addresses. jordan shoes Today, 700 people live in the colony. While 80 per cent of the original residents have moved out of the locality in search of better livelihood, those who stay here say that the place looks a little deserted as they have to either reach Simhachalam or city to meet their daily needs. oakley sunglasses outlet
You’ve gone international with your restaurants in the past two years. What inspired you to branch out? As a chef, we’re excited about going to new places and seeing new restaurants, new producers and all the different challenges that you face when you open up in another country or another territory. It’s fun. It never gets easier, that’s for sure, but it’s an exciting challenge. cheap jordans In 2013-14 the AFP authorised 19 metadata requests, followed by17 moredisclosuresto foreign law enforcement bodies in France, Germany, Greece, Hong Kong, Hungary, India, Italy, Japan, Lithuania, Norway, Poland, Russia, Sri Lanka andSingapore. k moncler outlet online
Public consultation has begun and runs until Wednesday, August 19. For further details or to comment, visit durham.gov.uk/planning and enter the reference DM/15/02309/FPA. Cheap Louis Vuitton “As a woman, you think about this magic hour when you were 11, where puberty hasn’t ruined everything yet and you really do have the whole world in front of you, hopefully,” says the star, who also runs a website, Smart Girls, encouraging young people to celebrate intelligence and imagination above ‘fitting in’.
Andrew Housser is a co-founder and CEO of , a free one-stop online portal where consumers can educate themselves about personal finance issues and compare financial products and services. He also is co-CEO of providing comprehensive consumer credit advocacy and debt relief services. Housser holds a Master of Business Administration degree from Stanford University and Bachelor of Arts degree from Dartmouth College. michael kors bags The 24-year-old was with his family when he found out his diagnosis but his worries were flagged initially afterhe spotted blood in his urine. j Michael Kors Handbags
Paynter returned the favour later on. Woods found the striker, whose neat lob over the back line played in Bingham to crack in. michael kors outlet online Scarborough DMC club trial, Low North Park, Harwood Dale. 鈥?Expert: Michael Todd (Gas Gas) 21. Intermediates: 1 Andy Lockwood (Montesa) 20, 2 Gary Collinson (Gas Gas) 24, 3 Rob McClaughlin (Beta) 58. Clubman A: 1 Jack Noble (Beta) 3, Matt Sharp (Montesa) 7, Chris Brown (Gas Gas) 7. Clubman B: 1 Colin Bailey (Ariel) 0, Paul Harrison (Gas Gas) 2, Steve Temple (Gas Gas) 5. Youth B: 1 Zac Collinson (Gas Gas) 43, 2 James Wright (Beta) 61. Youth C: 1 Elliot Woodall (Beta) 22, 2 Alick Sharp (Beta) 72, 3 Claire Collinson (Beta) 81. Adult novice: 1 Nicola Dixon (Beta) 0, 2 Nick Campbell (Beta) 9. Youth novice: Lewis Woodall (Gas Gas) 17, Jake Hutchinson (Beta) 28, Joe Clark (Sherco) 6.

Previous post:

Next post: