Wat is nu eigenlijk het probleem van de oude media?

14 July, 2009

in Archief

censuur 300x200 Wat is nu eigenlijk het probleem van de oude media?De kranten zijn het zat. Al hun berichten worden door Google geindexeerd en de kranten krijgen daardoor minder bezoekers op hun eigen homepage.

De kranten willen overheden overtuigen dat Google en andere zoekmachines gedwongen moeten worden een soort uitgebreide versie van robots.txt te respecteren.

Dit valt te lezen op berichten van webwereld en nu.nl.

Wat willen de kranten

Een grote groep uitgevers heeft afgelopen weken vergadert in Berlijn en besloten dat de zoekmachines gedwongen zouden moeten worden artikelen na enige tijd uit hun index te verwijderen.

Dit zou moeten gebeuren via een technologie die ACAP heet. Dit is een soort uitgebreide robots.txt waarin kranten kunnen aangeven hoeveel tekens een zoekmachine mag indexeren en hoe lang een artikel in de index mag blijven staan.

De kranten willen dat hun artikelen niet langer dan 1 maand blijven staan in de index van zoekmachines. Na die maand zouden de artikelen verwijderd moeten worden zodat de bezoekers gedwongen worden om naar de homepage van die kranten te gaan.

Het doel van de kranten is dat bezoekers dus vaker gedwongen worden naar de homepage te gaan. Zo kunnen er meer reclame inkomsten gegenereerd worden en kan er eventueel een betaald archief opgebouwd worden.

Schieten kranten zichzelf in de voet

Kranten menen dat veel mensen niet meer op hun site komen vanwege Google. Aan de andere kant, zonder Google komen er waarschijnlijk een stuk minder mensen op de website.

Ik zie geen enkele reden om op de homepage van een krant te gaan zoeken naar een artikel. Via Google kom ik ook bij dat artikel en op de site van de krant. Ik vraag me dus ook af hoeveel extra bezoekers dit oplevert.

Daarbij is het natuurlijk een buitenkans voor degenen die besluiten het nieuws zonder tussenkomst van de kranten te delen. Een site als nu.nl ziet de online concurrentie wegvallen en kan dus op vele oudere onderwerpen goed gaan scoren in Google.

Degenen die content jatten komen in de problemen, dat was altijd al zo. Het is echter te simpel om te veronderstellen dat kranten de enigen zijn die nieuws kunnen maken. De 'jatters' zijn meer een bijwerking en volgens mij niet de oorzaak van het probleem. Ook met de huidige juridische middelen kun je schenders van het auteursrecht aanpakken.

Of gaat dit niet om het nieuws maar juist om de achtergronden en diepe artikelen? Als die echt interessant en diepgaand zijn dan voegen ze waarde toe en kan het geen probleem zijn mensen te laten betalen. Dat is echter een heel ander niche dan "het laatste nieuws".

Andere oplossingen

Als website kun je tot in hoge mate zelf bepalen of je website geïndexeerd wordt of niet. Via robots.txt kun je de grote zoekmachines van je website bannen. Dan sta je helemaal niet meer in de index, probleem opgelost.

Of je gaat werken met alle middelen die je ter beschikking staan om de spiders van zoekmachines te beinvloeden:

  1. robots.txt
  2. x-robots-tag
  3. robots meta tag
  4. googlebot meta tag
  5. googleoff: html tags

Hierboven ga ik vooral uit van de middelen die voor Google van belang zijn aangezien dit de grootste zoekmachine is in Nederland. Je zal het per land moeten bekijken hoe je het beste kan blocken.

Wat als de zoekmachines niet meewerken

De kranten vinden dat de zoekmachines gedwongen moeten worden om een bepaald protocol te respecteren, namelijk ACAP. De huidige middelen zijn onbegrepen, te beperkt of misschien gewoon te ingewikkeld.

Met een goede SEO expert in huis kom je al een heel eind met de doelen die de kranten zichzelf stellen. Je moet er echter wel wat tijd insteken. En vooral jezelf afvragen wat je nu precies van de zoekmachines verwacht.

En natuurlijk worden de huidige manieren om zoekmachines te beinvloeden niet door iedereen gerespecteerd. Maar ja, zou dat veranderen als er een wettelijk kader komt? De kwaadwillenden kunnen altijd besluiten de ACAP protocollen niet te volgen.

Via een server en bedrijf op een onvindbaar eiland midden in de oceaan is vaak al weer een hoop te regelen. Vooral omdat het hier gaat om censuur die wettelijk opgelegd zou moeten worden ontstaat er al snel een recalcitrante sfeer.

Misschien moet de Nederlandse overheid dan ook maar op frequente basis websites gaan blokkeren omdat de kranten moeite hebben zich aan te passen aan het nieuwe internet.

Wat moeten de kranten volgens jou doen om hun probleem op te lossen? Is er eigenlijk wel een internet gerelateerd probleem?

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 2 reacties }

madbello 14.07.09 om 17:05

De oude media vergeet dat heel veel mensen te lui zijn om een www in te typen in het adresbalk. Buiten dat de zoekfunctie op krantensites zeer ballaberd is en zelden krijgt wat je zoekt.
Mensen willen eenmaal en brok hapklare makkelijk te klikken nieuws van verschillende bronnen.
Dus ik denk niet dat iemand tientallen nieuwssites afzonderlijk gaat zoeken naar dat ene item.

Oeroek 14.07.09 om 17:40

Ik ben het helemaal met je eens. Blijft de vraag wat de media nu eigenlijk hoopt te bereiken.

Een site als nu.nl heeft al bewezen dat je online best kan verdienen met hulp van ANP en wat journalisten. De Spits en Metro hebben na hun 10-jarig jubileum wel laten zien dat het ook kan met een papieren versie.

Dan blijft voor de oude media de vraag hoe ze hun diepgaande achtergrond verhalen aan de man kunnen brengen. Volgens mij zit daar de pijn. De doorwrochte ‘kwalitatieve’ stukken van de journalisten worden door de lezers niet op waarde geschat.

Previous post:

Next post: