Virtual earth: 3d plaatjes van steden

7 November, 2006

in Archief

Wat heeft Microsoft nu weer voor leuks?

De wereld van online verkenning van IRL plaatsen staat niet stil. Microsoft is bezig met een systeem waarmee je steden 3 dimensionaal kan bekijken vanachter je computer. Laten we bij het begin beginnen.

Google kwam ooit met Google earth en later Google maps. Je kon hier eerst alleen satelietfoto's bekijken en daar layers overleggen zoals het stratenplan. In een latere fase zijn buitenlandse steden toegevoegd. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande pagina van de dam in Amsterdam.

googleearthdam 758229 Virtual earth: 3d plaatjes van steden
Vervolgens kwam ook Microsoft met haar virtual earth. Dit lijkt in idee op Google Earth maar is anders in de uitvoering. En ook in implementatie ontdekte ik zojuist. Als ik de Dam in MSN opzoek krijg ik onderstaande plaatje. Echt dichtbij komen we nog niet.

msnearth 760162 Virtual earth: 3d plaatjes van steden

Maar het is helder waar MSN haar tijd aan besteedt heeft. MSN heeft verder gewerkt aan 3d plaatjes. Op hun blog presenteren zij de nieuwe functionaliteit. Zie bijvoorbeeld onderstaand 3d plaatje.

msnearth3d 755177 Virtual earth: 3d plaatjes van steden

En dat is niet het laatste wat ze gaan doen. Techcrunch schreef al eerder over de streetview functionaliteit. Je rijd dan met een racewagen door de stad en ziet foto's geprojecteerd op je scherm. Onderstaand een voorbeeld.

mesnstreetview 724052 Virtual earth: 3d plaatjes van steden

En ze moeten ook wel ambitieus blijven. Want kijk eens naar wat de Nasa aan het doen is. Zij hebben ook een sateliet functionaliteit (duh) en een 3d engine eromheen gebouwd. Zie onderstaande screenshots.

nasa3d 748936 Virtual earth: 3d plaatjes van steden

Wat heb je eraan?

Tot nu toe zijn deze plaatjes vooral informaties en laten ze zien wat er allemaal mogelijk is. Toepassingen zijn natuurlijk makkelijk te bedenken.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het stratenplan bovenop Google maps. Onderstaand plaatje is een hybride kaartje van de Dam in Amsterdam. Je ziet dat de straten een naam hebben gekregen. Dat niet alleen. Ik had in de zoekbox ingetikt: " amsterdam dam". De resultaten van die zoekopdracht staan als ballonnetjes in het scherm en zijn klikbaar.

msnstratenplan 718421 Virtual earth: 3d plaatjes van steden

Natuurlijk zijn deze landkaarten en vlaggetjes ook behoorlijk makkelijk op je eigen site. Je kan zo het adres van je huis, winkel of bijvoorbeeld bedrijf aangeven. De site tweedehands.net gebruikt het systeem om de plaats aan te geven waar een tweedehands product te koop staat. Lees meer op onze eerdere post over google maps.

Technorati: maps, earth, 3d

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 0 reacties }

Previous post:

Next post: