Update: je IP adres opzoeken

16 November, 2007

in Gebruiksvriendelijkheid

Update van een artikel uit 2006: "IP adres opzoeken"

Wat is een IP adres, hoe kun je een IP nummer opzoeken, welke informatie kun je er uithalen en is een IP adres betrouwbaar?

Wat is een IP adres?

Dit is het Internet Protocol waarmee computers op internet elkaar kunnen vinden. Elke op internet aangesloten computer heeft een IP adres, een soort telefoonnummer.

De voorraad nummers begint op te raken doordat het internet zo snel groeit. Sommige netwerk providers zetten daarom meerdere mensen achter 1 ip adres. Een beetje vergelijkbaar met een bedrijf dat 1 buitenlijn heeft. Iedereen kan bellen maar voor de buitenwereld lijkt het of er maar 1 telefoonnummer is.

Uiteindelijk zullen we naar een systeem moeten met meer adressen, het IPv6 protocol (we zitten nu op IPv4). Als je meer wilt lezen over het verschil tussen deze protocollen kun je verder lezen op Wikipedia (IPv4, IPv6 of IP adres)

Je eigen IP adres opzoeken

Er zijn meerdere websites die je hierbij helpen, waarvan we er een aantal opnoemen.

 • IP-adress.com: Deze site laat jouw IP adres zien en tevens de locatie van dat adres. Daarnaast staat er welke provider achter het IP adres zit. Opvallend is dat je ook informatie krijgt over je besturingssysteem en browser.
 • myip.nl: Laat jouw IP adres zien.
 • Ipee.nl: Nederlandse site die je ook laat zien welke plugins je hebt geïnstalleerd.

Het IP adres en/of geregistreerden van een website achterhalen

Als je op een website aankomt en je wilt meer informatie over de mensen achter die website dan kun je terecht bij:

 • Domain Tools: Vul hier de domeinnaam in. Je krijgt dan eerst wat basisinformatie en daarna het IP adres, adressen en wat gerelateerde informatie.
 • Register.com: Uitgebreide look up voor adresgegevens achter websites. Vul een domeinnaam en wacht op het volgende scherm. Vul de code uit het plaatje in en druk op "verify code".
 • SIDN.nl: Alleen te gebruiken voor NL domeinen. Vul de domeinnaam in en wacht op het volgende scherm. Zet hier een vinkje bij "uitgebreid" en druk op zoek. Je krijg nu adresgegevens van de geregistreerden. Let wel op, de genoemde IP adressen zijn van de hoster en niet van de website alhoewel je dan wel dichtbij bent.
 • Whois EU: Alleen voor EU domeinen. Vul de domeinnaam in en wacht op het volgende scherm. Type de code over de druk op "details".

Het IP adres uit een email halen

Als je verdachte of ongewenste email krijgt wil je het internet adres van de afzender weten. Hiervoor moet je de mail headers bekijken. De complexiteit hiervan valt buiten de scope van dit artikel. Als je verder wilt lezen kun je beginnen bij:

informatie uit een IP halen

Je hebt een IP adres, wat nu? Er zijn verschillende mogelijkheden om achter extra informatie te komen. Je kan beginnen door de eerder genoemde IP opzoek sites.

Vervolgens wil je er natuurlijk weten op wiens naam het IP adres geregistreerd staat.

 • Ripe.net: Hier vind je degene die het IP nummer geregistreerd heeft, technische contacten en ook email adressen als je misbruik wilt melden.
 • Domain Tools: Vul hier een IP adres in en je krijgt de geregistreerden te zien.

Als je nog meer informatie wil over een specifieke gebruiker zul je de geregistreerde om meer informatie moeten vragen. Gebruik hiervoor het email adres dat je krijgt via bovenstaande tools.

Overige informatie over een IP adres:

 • Domain Tools reverse IP: Laat je bekijken of er nog meer websites zijn die op hetzelfde IP nummer staan. Dit gebeurt als een server gedeeld wordt zoals bij een webhost die kleine internet sites verhuurd. Dit helpt je bijvoorbeeld ook verder als er meerdere phishing sites van een server komen.
 • Domain Tools DNS tools: Kijk hoe snel de website reageert door te pingen, traceer de route die de informatie heeft afgelegd vanaf de host naar jouw computer (traceroute) of achterhaal DNS instellingen.

Is de informatie uit een IP adres betrouwbaar?

IP adressen staan geregistreerd in databases en worden centraal bijgehouden. Maar wat zijn nu de nadelen van vertrouwen op een IP adres?

 • Het IP adres identificeert de computer en niet de gebruiker. Je weet niet wie de computer gebruikt heeft.
 • Je kan gebruik maken van proxy servers en op die manier anoniem surfen op het net. Overigens weet de proxy server wel wie je bent. Privacy regels in veel landen verhinderen de proxy server om jouw gegevens vrij te geven. Kijk eens op bestproxies.com als je anoniem wilt surfen en mailen.
 • Een IP adres leidt je vaak naar een internet provider zoals KPN, Tele2, etc. Zij zullen je geen verdere gegevens geven vanwege privacy redenen. Bijvoorbeeld Brein is hard bezig vaker deze gegevens op te vragen.
 • Wie controleert de IP adressen database. Klopt deze database wel? Kan een kwaadwillende de registratie veranderen???

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 3 trackbacks }

Wwohn : Klikken mensen in Google op jouw pagina?
04.02.08 om 16:00
Wwohn : Telt Google Analytics jouw eigen bezoeken?
04.15.08 om 10:38
Search Ip Adres | Cammen met Dames
04.13.15 om 3:29

{ 29 reacties }

Moes 11.03.08 om 21:52

Mooi artikel. Alhoewel het me nog steeds niet brengt bij de persoon achter een ip adres. Ik heb wel eens gehoord dat dat ook moet kunnen??

hans 30.11.08 om 19:49

kan iemand in t buitenland ook mail verzenden via zijn eigen ( nederlandse) IP adres?

jaris 01.12.08 om 9:21

@Hans,
Ik ben geen expert maar volgens mij kan dat (gedeeltelijk) wel. Als je via een dongle of mobiele telefoon gaat mailen dan kun je weer inloggen op je eigne smtp server.

Anderzijds, als je dit in het buitenland doet dan zul je eerst een tussenstopje moeten maken bij een buitenlands netwerk. HEt ip adres van dit netwerk zal waqarschijnlijk in de header van je e-mail staan.

Last but not least. Vergeet niet dat alles te vervalsen is. Als mensen kwaad willen dan vinden ze wel een weg en zijn ook de headers niet meer veilig.

hans 01.12.08 om 18:53

bedankt.Ik krijg mails zogenaamd uit t buitenland,maar volgens mij komen die gewoon uit Nederland omdat ik het ip herkenvan die persoon.Vandaar dat ik wil uitzoeken of t mogelijk is,en dat ik niet voor de gek word gehouden

Oeroek 01.12.08 om 19:39

Het is vrijwel niet mogelijk een IP adres aan een persoon te koppelen. IP adressen wisselen vaak en als mensen gebruik maken van GSM, Laptop en ergens anders inloggen dan weet je al helemaal niet meer waar je blijft.

Als iemand thuis vanaf dezelfde computer zit te internetten dan zal het IP adres een tijdje gelijk kunnen blijven. Ook dan verandert het op een gegeven moment weer.

Anderzijds, als iemand kwaad wil, of anoniem wil blijven dan is er van alles mogelijk.

De conclusie die je kan trekken als Ip adressen op elkaar lijken is nada, nul niets. ALs het IP adres exact hetzelfde is dan heb je hoogstens een vermoeden.

Tenzij je politie bent en bij een internet provider een adres en naam kan opvragen bij een IP adres dat op een bepaald tijdstip is gebruikt ben je kansloos.

Niet teveel en vooral niet te snel conclusies trekken dus.

hans 01.12.08 om 19:51

deze persoon vertelde me dat hij tijdens een korte vakantie de mail bij die mensen ( in Australie)zó had ingesteld ,met zijn wachtwoord ed,dat ze via zijn ( nederlandse)provider konden internetten.

hans 01.12.08 om 19:57

kan dat dan?

Janke 08.12.08 om 23:23

De link Hoe kom ik achter het Ip adres doet het juist niet en die heb ik eigenlijk nodig..

Oeroek 09.12.08 om 0:07

@janke,
Dank je voor de melding. Ik heb de link aangepast.
Het gaat om de volgende url.
http://www.internetoplichting.nl/index.php?topic=490.0

Nelleke 09.03.09 om 21:28

Is het mogelijk je eigen pc ,die is gestolen,op te sporen,dmv van het jouw bekende ipadres?
Of kan de politie dat voor je doen of kan het ip adres veranderd worden door diegene die nu je pc heeft?

Nelleke 09.03.09 om 21:32

He jammer,jullie begrepen zeker wel, dat iemand vond dat mijn zoons pc ,van hem moest zijn.
Had hier een beetje gehoopt een ja te horen.Helaas het is niet anders ,maar evengoed bedankt.
Succes verder.

Oeroek 09.03.09 om 22:40

Als een PC gestolen is kun je in ieder geval aangifte doen bij de politie en evt je verzekering vragen of ze dit verzekeren.

De beste beveiliging tegen diefstal blijft toch het goed opletten op je eigen spullen.

sorbetje 30.06.09 om 9:13

ik wil een adres achterhalen via een ip adres, is dat mogelijk, ik wil weten op wie zijn internet lijn ik zit ;)

en van wie die porno allemaal is …

Oeroek 30.06.09 om 9:57

Als je een IP adres hebt kun je dit invullen in een IP zoek tool.

Vaak krijg je geen adres maar wel een e-mail van het hosting bedrijf. Als je spam of anderzins illegale content krijgt toegestuurd kun je overwegen om via het hostingbedrijf een klacht in te dienen.

Leon 06.07.09 om 19:35

Ik zat me zo eens af te vragen ofdat je ook inschrijvingen op website’s kunt vinden via je IP.
Het is natuurlijk zo dat je in de loop van jaren je op vele site’s wat achter hebt gelaten qua naam en dergelijke. En eigenlijk zou ik die weleens willen verwijderen
Is dat nog te achterhalen? zijn daar progjes voor?

kevin 27.09.09 om 15:47

een vraagje hoe kan ik van hotmail weten waar het ip adres zit ik vind dit nergens terug

NikB 09.10.09 om 18:57

Ik heb wat meer links :)
Ip adress en locatie vinden vinden: Ip adress vinden
Een ptr record opzoeken http://www.magic-net.nl/dns-and-ip-tools.php
Mailserver blacklist checker Blacklist checker
DNS informatie en subdomains vinden Full DNS, MX, CNAME, PTR lookup

HOIDOEI 16.01.10 om 16:33

Hoe kan ik nou een IP-adres uit een live.nl adres halen?

Henk 28.02.10 om 19:12

Als je nou via je laptop op een site anoniem reageert.. kunnen ze daar dus niet achter komen wie je bent ..?
En ik weet niet eens wat mijn ip-adres is en of die wel veranderd..?

Henk 28.02.10 om 19:15

En wat is een tijdje ..? (hoelang zal het duren dat je IP vanaf dezelfde computer veranderd)

piet 28.02.10 om 19:16

Anderzijds, als iemand kwaad wil, of anoniem wil blijven dan is er van alles mogelijk.<
Wat bedoeld u met deze zin. van alles mogelijk?

Oeroek 28.02.10 om 22:16

@Henk, Als je vanaf je laptop reageert op een site dan kan die site je IP adres registreren. Daarmee kunnen officiele instanties je opsporen. Wat bedoel je precies met anoniem reageren via je laptop?

Je eigen IP adres kun je makkelijk vinden. Ga bijvoorbeeld naar de volgende site: http://www.watismijnip.nl/

Ik zou niet weten of en wanneer je IP adres verandert. Dat ligt aan je internet provider. Soms wisselen die, soms ook niet. Je kan natuurlijk zelf een andere internet provider nemen, daarna heb je meestal een ander IP adres.

Met “van alles mogelijk” bedoel ik dat er vele mogelijkheden zijn om anoniem te internetten.Het is echter bijzonder moeilijk om volledig anoniem te blijven als je op internet gaat.

kirby 17.08.10 om 16:18

ik ben op zoek naar iemand die in rusland woont.
ik heb reden te geloven dat deze persoon in gevaar is.we kennen elkaar via een website,dus de enige manier dat we communiceren is via deze website.(we sturen berichten).elke keer als ik een bericht krijgt,stuurt de website me een e-mail om me te verwittigen.
ik wil hem heel graag vinden,maar weet alleen zijn voornaam en dat hij zich heeft ingeschreven om in de oorlog van dagestan te vechten.
is er een manier om te weten wie hij is en waar hij woont enzo.
ik ben geen computer genie.dus weet niet hoe of waar ik moet beginnen.

Oeroek 17.08.10 om 16:53

Iemand vinden begint bij het ophalen van zoveel mogelijk info. naam, woonplaats, adres, etc, etc. Op sommige sites worden best uitgebreide profielen achtergelaten. Je kan overwegen contact op te nemen met de websites via welke jullie elkaar kennen en zo het ip adres proberen te achterhalen. Dan heb je kans dat je iets meer te weten komt over de regio vanaf waar hij internet gebruikt en zijn provider.

Met die info kun je vervolgens weer gaan Googlen. Soms vind je dan een linkedin account of iets dergelijks waarmee je kan uitvinden waar iemand werkt of welke vrienden hij heeft en dan kun je verder zoeken.

kirby 19.08.10 om 18:12

dus ik heb contact opgezocht met die website,maar ze willen me niet helpen omdat ze bezorgd zijn om MIJN veiligheid.ik ben wanhopig aan het worden.zijn er andere manieren om hem te vinden?

Ralf 15.07.11 om 8:52

Ik heb uit een mailheader een IP adres gevonden van iemand, dit heb ik opgezocht via de bovegenoemde site http://www.ipee.nl en krijg daar een adres terug. Kan ik nu ook het adres wat hoort bij dit IP-adres terugvinden? Of in ieder geval de woonplaats?
Of kan ik bij de provider een vraag stellen om dit vrij te geven?

Oeroek 15.07.11 om 10:10

De persoonlijke informatie van de persoon achter een IP adres is Prive. Je kan contact opnemen met de provider en een klacht indienen. Soms hebben providers een systeem voor dit soort meldingen. Prive gegevens zullen ze als het goed is niet vrijgeven. Via bepaalde juridische wegen is dit evt wel mogelijk. Zo vraagt de politie nog al eens gegevens op.

WII ombouwen 23.12.11 om 3:16

Je kunt ook gewoon met een command in CMD je eigen IP opzoeken en vernieuwen voor als je IP adres vastloopt, kan dat vaak de oorzaak zijn. In ieder geval bij mij wel.. gebruik altijd ip /release en vervolgens ip /renew. Werkt altijd prima, dan zie je ook meteen je IP adres, maar vind dat verder niet zo interessant gegeven. Alleen als je op een proxy ziet, en wilt checken of je er vanaf bent!

Kris 13.01.12 om 9:21

Wie kan mij helpen om achter een IP adres te komen mail heb ik .
Die pers ontkent dat haar mail zijn maar ik weet het zeker dat het van haar mailtjes zijn .
Zij heeft nu een ander mailadres.
Met vriendelijke groet.

Previous post:

Next post: