Tell a Friend systemen onder vuur

3 December, 2008

in Archief

Tell a friend systemen kunnen perfecte manieren zijn om mensen naar je site te krijgen. Ze worden nogal eens gebruikt bij prijsvragen en spelletjes waarbij je extra kansen of punten krijgt als je via de "tell a friend" optie vrienden attendeert op de dienst.

No more: er is een oordeel van de OPTA en CBP waarin deze "tell a friend" systemen aan een aantal beperkingen worden onderworpen.

Voorwaarden voor een "tell a friend" systeem

Volgens een publicatie op de website van het CBP (college bescherming persoonsgegevens) moet een "tell a friend" aan de volgende voorwaarden voldoen om niet aangemerkt te worden als wettelijk verboden spam.

  1. Communicatie op initiatief van de gebruiker.  Zonder kans op beloning voor de verzender of ontvanger.
  2. Voor de ontvanger moet de initiatiefnemer van de mail duidelijk zijn.
  3. De afzender moet inzage hebben in het bericht dat namens hem wordt verzonden.
  4. De website in kwestie mag de e-mailadressen niet bewaren of gebruiken voor iets anders dan die ene "tell a friend" mail.

Wat is het risico van een "tell a friend"

Volgens de OPTA en CBP kan een "tell a friend" mail vallen onder het verbod op het verzenden van ongevraagde elektronische berichten voor commerciële, ideële of charitatieve doelen.

Er wordt flink opgetreden en er zijn ook al boetes uitgedeeld voor spam die oplopen van tien duizenden euro's tot tonnen. Het is duidelijk dat het serieus is en dat je echt moet gaan opletten.

Meer informatie kun je vinden op de website spamklacht.nl.

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 1 trackback }

Statistieken oktober-november 2008 — wwohn.nl
12.04.08 om 21:01

{ 3 reacties }

Umit Namli 03.12.08 om 16:50

Wat een hoop bla zeg. Persoonlijk vind ik dat de OPTA en CBP zich te druk maken om zoiets kleins.

Aan de andere kant, punt 3 vind ik ontzettend belangrijk. Wanneer je besluit om een “friend te tellen” moet je inzage hebben in het bericht dat je verstuurt. Want hier kan een hele boel verkeerd gaan.

In een tijdperk waarin je aageklaagd kan worden omdat je een “punt” hebt neergezet in plaats van een “komma”, is miscommunicatie als gevolg van geen inzicht in je bericht dodelijk.

Oeroek 03.12.08 om 17:03

Tsja, een hoop gedoe is het idd wel. Maar aan de andere kant, spam zijn we allemaal tegen. Waarschijnlijk is het weer verpest door een kleine groep mensen die misbruik hebben gemaakt.

OP zich moet het wel lukken een klein “tell a friend” systeem aan de voorwaarden te laten voldoen.

Punt 3 is belangrijk maar ook lastig op te lossen. Ja kan iemand het bericht laten zien en laten goedkeuren. Als je menen de mogelijkheid biedt om de tekst zelf te veranderen moet je wel heel goed beveiligen om te voorkomen dat mensen jouw systeem gaan gebruiken voor spam door zelf andere tekst en links op te nemen.

Artikeltjes 12.12.08 om 7:32

Ik heb het op mijn site toch ook maar verwijderd. Het lijkt me niet populair, en mensen ongevraagd met mails opzadelen, is het idd niet.

Previous post:

Next post: