Telegraaf slachtoffer van phishing?

27 May, 2008

in Gebruiksvriendelijkheid

Zojuist ontving ik bijgaande email die claimde afkomstig te zijn van regioselect.nl. De mail zat eigenlijk al onder de deleteknop toen ik me zat af te vragen of dit niet toch een serieuze bedoelde mail was?

Behalve reclame voor regioselect kan het net zo goed een phishing mail zijn die de email adressen van Telegraaf abonnees probeert te achterhalen.

Dit leek mij een mooi moment om nog eens een blog te schrijven over het belang van vertrouwen bij de lezers van een nieuwsbrief.

Email nieuwsbrief van regioselect

Er werd aangekondigd dat ik iets ging ontvangen in mijn mailbox waar ik helemaal niets voor hoefde te doen. Vervolgens staan er 10 linkjes bij naar nieuwsberichten van een enorme diversiteit aan bronnen. Van nieuwssites tot de gemeente Amsterdam tot aan andere kranten.

Tot slot van rekening gebruiken ze ook nog eens een naam in de aanhef waar ik nog nooit van gehoord heb.

Gmail wist het al meteen, dit is spam. Ik wilde toch nog eens deze mail nader bekijken en besloot naar de website regioselect.nl te gaan.

Overigens heb ik dit adres direct in de adresbalk ingetikt aangezien ik per definitie niet op links in een e-mail klik, tenzij ik weet dat ik me heb aangemeld. Datzelfde geldt trouwens voor plaatjes in een e-mail dus sorry voor de onvolledige layout van de printscreen.

De site regioselect.nl komt met een onduidelijk verhaal over nieuwsbrieven per regio. Je kan je aanmelden met je email adres dat je gebruikt hebt om je te registeren bij de Telegraaf. Op telegraaf.nl kan ik echter geen enkele verwijzing vinden naar regioselect.nl.

Vertrouwen van de lezer

Dit is een mooi voorbeeld hoe belangrijk het is vertrouwen van je lezer te hebben als je iets wilt vertellen. Bijgaande nieuwsbrief wekt in ieder geval bij mij geen vertrouwen vanwege de volgende punten.

  • onduidelijke mail van een onbekend adres
  • de foute naam in de aanhef
  • het zou van de Telegraaf zijn maar er staan verwijzingen in naar vele nieuwsbronnen, online en offline waarvan de link met de Telegraaf mij niet bekend is
  • Gmail gooit de mail meteen in de spamfolder
  • de links waar het om gaat (de nieuwsberichten) zijn niet klikbaar
  • de site regioselect vraagt om inloggegevens van een andere site (telegraaf.nl)
  • telegraaf.nl maakt geen melding van regioselect

De vraag die overblijft is dat ik nog steeds niet zeker weet of dit ouderwetse spam is gericht op het achterhalen van email adressen van Telegraaf abonnees of dat het echt een serieuze email is.

Ik ben wel benieuwd naar het conversiepercentage en dan vooral wat conversie in dit geval is.

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 6 reacties }

Nik 28.05.08 om 13:05

Ik heb dit bericht ook gehad en had later die avond een bericht in mijn inbox (dus niet de spambox) met excuses van de Telegraaf dat ze hun eerdere mailtje verkeerd geadresseerd hadden. Toen werd het al iets geloofwaardiger maar de overige punten die je noemt gelden nog steeds. Wat zegt de Telegraaf zelf eigenlijk?

Oeroek 28.05.08 om 13:30

De telegraaf heeft geen reactie gegeven. Wel ontvang ik een bericht van een lezer dat regioselect.nl geregistreerd is door de Telegraaf. Zie ook bijgaande link http://tinyurl.com/5q7gnb

Wat mij betreft een email die wel wat strakker had gekunnen om het spamgehalte wat te verlagen.

Klaas 28.05.08 om 18:38

Ik kreeg deze mail ook. Maar las op de telegraaf.nl dat ze begonnen waren met een dienst voor regionaal nieuws per email. Zie bijgaande link :
http://www.telegraaf.nl/digitaal/4085220/_Regionaal_nieuws_per_e-mail__.html

Ik kreeg vandaag weer een mail van regioselect met daarin nieuws uit mijn omgeving, eigenlijk best wel leuk.

Oeroek 29.05.08 om 9:25

@klaas, dat zal inderdaad de regioselect dienst wel zijn. Ik blijf het toch een vreemde manier van communiceren vinden. Het bericht dat je doorstuurt bevat niet eens de naam en URL van de dienst, nl regioselect.nl. Als de service zelf een schot in de roos is dan is er verder ook geen wolkje in de lucht.

grifhorst 28.10.08 om 0:15

meld u aan voor regioselect, staat in de krant. Op internet niet tevinden, onbekend.
ik wil me hierbij wel aan melden. Als het lukt laat het mij weten. Alvast bedanklt

Oeroek 28.10.08 om 9:53

Beste Grifhorst,

Op de volgende pagina kun je je aanmelden.
http://www.regioselect.nl/

Previous post:

Next post: