Stop met controversiële Ads via Google adsense

10 November, 2008

in Archief

Een tijdje terug plaatste ik al een bericht over de consternatie die in Amerika is ontstaan over anti-homo-huwelijk advertenties die via Google Adsense op vele websites te zien waren.

Een aantal webmasters zijn hier boos over geworden en hebben Adsense al dan niet tijdelijk van hun site gehaald. Een van de problemen was namelijk dat de filters voor ongewenste advertenties enkele uren nodig hebben om in werking te treden.

Wat vind Google zelf van politieke advertenties

Google heeft geluisterd naar de webmasters en een bericht geplaatst op hun weblog. Kort samengevat lijken ze hier aan te geven dat politieke advertenties wel mogen in het netwerk als ze maar voldoen aan de normale eisen die gesteld worden in Adwords.

Tegelijkertijd realiseren ze zich dat niet iedereen dit wil. Dus benadrukken ze nog maar eens dat je advertenties kan blokkeren. Tegelijkertijd kondigen ze aan nog eens te kijken naar de filters. Moeten de filters bijvoorbeeld sneller werken.

De bal wordt dus teruggekaatst naar de webmaster. Als je de reacties onder het bericht leest dan zijn er toch nog een aantal webmasters flink chagrijnig terwijl anderen vinden dat het de verantwoordelijkheid is van de webmaster om ongewenste advertenties te verwijderen.

Ik moet zeggen dat ik hier heel anders over denk dan de wijze heren van Google. Dit is een kwestie van vertrouwen. Google is niets verplicht maar vanuit hun business model gedacht is hier wel een winstpunt te halen.

Google krijgt het vertrouwen van veel webmasters

Ik heb adsense op meerdere sites staan. Dit heeft meerdere redenen.

  • Ten eerste, als een site klein is dan is Google Adsense een goed alternatief om met weinig tijdsinvestering gerichte advertenties te krijgen.
  • Ten tweede, een site met veel verschillende onderwerpen vraagt om veel verschillende advertenties. Vooral voor informatieve sites is Google een hele efficiënte manier om per pagina andere advertenties te krijgen.

Ik zet een code op mijn website waarmee Google direct advertenties kan plaatsen. hiermee stel ik een groot vertrouwen in Google dat ze geen ongewenste advertenties op mijn website plaatsen.

Ik steun dan ook het beleid tegen, porno, spam, illegale content, etc. Hierdoor heb ik het vertrouwen gekregen dat ik Google de macht geef op mijn site advertenties te plaatsen.

Wat als Google mijn vertrouwen beschaamd

Politiek, religie, seksuele geaardheid, rassen, etc zijn onderwerpen die bij verschillende mensen verschillende meningen losmaken. Wat voor de een normaal is kan voor de ander een grote zonde zijn. Alleen al om deze reden

Google heeft advertenties opgenomen die een standpunt innemen over de issues hierboven. Vervolgens heeft ze deze controversiële advertenties op andere websites geplaatst.

Automatisch krijg je dan voorstanders die graag meehelpen. Tegelijkertijd zijn er tegenstanders die de advertentie verafschuwen.

De tegenstanders van de stelling hebben misschien wel een pagina gemaakt waarin ze dit uitleggen. Als ze dan vervolgens op die pagina een advertentie zien die reclame maakt voor de stelling waar ze tegen zijn dan hebben ze geen enkele andere keus dan de advertentie verwijderen.

Het is echter een utopie om webmasters te vragen meerdere malen per dag te checken of de advertenties nog wel oke zijn. Een van de hoofdredenen voor het gebruik van Adsense is juist dat je er geen omkijken naar hebt en dat Google de juiste advertenties vind.

Zo ga je een ongewenste situatie in. Het netwerk dat geld moet opleveren en je tijd moet besparen gaat ineens heel veel tijd kosten.

Wat moet Google doen

Ik vind dat Google in beginsel alleen neutrale advertenties moet tonen. Daarnaast zouden ze een filter moeten maken waarmee je toestemming geeft voor politieke, religieuze of anderszins gevoelige onderwerpen.

Op deze manier kun je als webmaster het vertrouwen blijven houden in Google. Je weet nu dat er in beginsel geen gekke controversiële advertenties getoond worden. Als er toch een doorheen glipt dan kun je deze melden waarna Google kan besluiten deze advertentie ook achter het filter te zetten.

Hierover nadenkend vraag ik me wel af hoeveel webmasters bereid zullen zijn actief toestemming te geven voor controversiële advertenties. Waarschijnlijk maar weinig webmasters willen het risico lopen hun klanten te schofferen.

Als er inderdaad vrijwel niemand actief toestemming wil geven om controversiële advertenties te tonen dan laat dan ook al meteen zien waarom Google ze moet blokkeren.

Nu mijn vraag: Wie zou actief toestemming geven voor controversiele advertenties??

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 2 reacties }

Umit Namli 10.11.08 om 22:43

Wie zou actief toestemming geven voor controversiele advertenties? Ik niet.

Controversiele advertenties betekenen meestal dat meer mensen hierop zullen klikken. Dit kan zijn uit pure nieuwschierigheid of welk ander reden dan ook. Voor jou zal dit niet veel uitmaken, zolang jij je geld maar verdient!

Tenzij natuurlijk, je wat geeft om je blog [website] en de bezoekers hiervan.

Oeroek 10.11.08 om 23:06

Wel apart dat je nu van mij zegt dat het niets zou uitmaken zolang het maar verdient. Ik vind commercialiteit niet vies, internet is gewoon een nieuw medium om je centjes te verdienen. Met bloggen kan dat ook, denk maar eens aan de voorloper Problogger.

Controversiele ads wil ik zeker niet op een van mijn websites. Controversieel betekent dat mensen er heel verschillende over kunnen denken. Het zou zomaar kunnen dat bezoekers de advertentie met de webmaster associeren. De ene helft is dan blij dat die advertentie er staat en de andere helft komt misschien niet meer terug omdat ze zich niet kunnen vinden in het standpunt dat in de advertentie staat.

In bovenstaand geval toonde google reclames die mensen opriep om tegen het homo huwelijk te stemmen. Als iemand dus een website had voor het huwelijk dan kregen ze ook reclame die mensen opriep tegen te stemmen. Dat is killing voor je bezoekers en voor je website. Daar verdien je uiteindelijk helemaal niets aan.

Previous post:

Next post: