Mag je een forum vragen jouw bericht te verwijderen?

9 January, 2008

in Blogosfeer

Veel mensen posten hun berichten op forums en voeren hele discussies. Wat nu als je dit bericht wil laten verwijderen?

Dit kan gebeuren als je niet meer achter je mening staat of misschien omdat je lastig wordt gevallen of omdat je je adresgegevens hebt gedeeld.

Om hierover meer duidelijkheid te scheppen gaan we langs enkele berichten die deze week op andere weblogs verschenen.

De eerste vraagt gaat over de vraag wie de eigenaar is van (de inhoud op) een website. De tweede gaat over de regels voor forums. De derde tot slot gaat over de vraag wanneer je iemands berichten mag verwijderen. Niet geheel toevallig zijn alle drie de berichten van de hand van Arnoud Engelfriet.

Wie is de eigenaar van de berichten op een website?

In beginsel is de schrijver van een bericht degene met auteursrecht op een stuk. Door het plaatsen van dat bericht op een website geef je toestemming aan die website dat bericht te plaatsen. Als de website bijvoorbeeld een RSS feed heeft met beperkte samenvatting dan omvat de toestemming ook deze feed.

De website mag echter niet zonder toestemming een nieuwe publicatiemethode gebruiken. Arnoud noemt als voorbeeld het veranderen van de RSS feed naar volledige berichten in plaats van samenvattingen. Ik vraag me zelf af hoe het zit als je een nieuwsbrief invoert, mag daar het bericht in gezet worden?

De toestemming die je geeft geldt niet voor altijd. Je kan in theorie deze toestemming weer intrekken. Als het gaat om forum berichten die onmisbaar zijn voor de discussie is het wellicht een tussenoplossing als de website beheerder je naam bij het bericht verwijderd. Nu is je bericht niet weg maar in ieder geval wel de link met jou.

Met dank aan Netters.nl

Regels voor forums

Als je in een forum post heb je bij het registreren meestal moeten beloven dat je de huisregels accepteert. Hierin zou moeten staan hoe het forum omgaat met jouw gegevens zoals het IP adres, email, etcetera.

Daarnaast geven de forum regels aan hoe het forum wil omgaan met het ingrijpen bij reacties. Zo kan een beheerder ingrijpen bij illegale activiteiten. Wellicht moet de beheerder zelfs ingrijpen. Als hij weet heeft van de illegale activiteiten op zijn forum is er wellicht grond om hem of haar aansprakelijk te stellen.

Ook is er een beperking van de rechten van de beheerder. Arnoud verwijst in zijn stuk naar wat hij noemt het MultiMedia-Arrest. Een bezoeker was gebanned vanwege illegale activiteiten. Later bleek dat die activiteiten helemaal niet illegaal waren. De beheerder liet de ban in stand en weigerde de gebruiker weer toe te laten.

Het gerechtshof dwong de forum beheerder deze persoon weer toe te laten omdat je iemand niet mag verwijderen wegens een onjuiste reden.

Met dank aan Iusmentis.com

Kan ik een forum vragen mijn bericht te verwijderen?

Op zijn blog betoogt Arnoud dat er mogelijkheden liggen in de privacywet. Een bericht dat is te herleiden naar een persoon, is een persoonsgegeven. Door het plaatsen van een bericht geef je toestemming aan het forum dit bericht te plaatsen. Je kan echter deze toestemming intrekken waardoor het forum jouw bericht in beginsel moet verwijderen.

Het genoemde blog betoogt verder dat de huisregels van een forum niet kunnen voorkomen dat ze jouw bericht moeten verwijderen. Wat wel roet in het eten zou kunnen gooien is het volgende. Als door verwijdering van jouw bericht een discussie onbegrijpelijk wordt kan volstaan worden met het verwijderen van je naam.

Je hebt dus zeker aanknopingspunten om te proberen je post verwijderd te krijgen van een forum.

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 3 reacties }

Moes 09.01.08 om 15:49

Klinkt leuk maar volgens mij zijn er nog een heleboel forums en logs waar het heel lastig is je bericht te laten verwijderen. Al was het maar omdat er geen professionele beheerders achter zitten die regelmatig hun berichten lezen.

Nik 10.01.08 om 10:46

Inderdaad ja. Je kan wel gelijk hebben, maar of je het krijgt is een tweede. Bovendien: als je post geen informatie bevat die te herleiden is tot jou als persoon, is er volgens mij geen sprake van een persoonsgegeven en hoeft het bericht niet verwijderd te worden. De admin zou dan eigenlijk wel de post anoniem moeten maken.

Josha Red 13.02.08 om 22:40

Hey, ik heb wel eens gevraagt bij verschillende forums of een bepaalde post weg gehaald mocht worden. Wanneer jij kan aantonen dat het belastend is voor jou dan wordt het weg gehaald. Vriendelijke groetem Josha Red http://www.wereldvanproducten.com

Previous post:

Next post: