Mag je Adwords reclame maken met merknamen van anderen?

15 January, 2008

in Geld verdienen

Mag je in Adwords reclame maken op merknamen van je concurrenten. Bijvoorbeeld, mag Toyota keywords kopen zoals opel en daar dan advertenties naastzetten?

Wat vind Google van het gebruik van keywords met andere merken?

Google geeft in haar Nederlandse richtlijnen aan dat zij niet tussen de adverteerder en de eigenaar van het handelsmerk gaan staan. De klager moet contact opnemen met de adverteerder. Dat neemt niet weg dat Google wel klachten in ontvangst neemt en er zelfs een indienings procedure heeft.

Vervolgens zal Google een onderzoek starten en de advertenties afkeuren die het handelsmerk doorbreken in de landen waar de eigenaar de merk rechten heeft. Als het aan Google ligt kun je dus niet reclame gaan maken op de merknamen van je concurrenten.

Hoe dit in Nederland juridisch zit komt aan de orde in de paragraaf hieronder. Alhoewel er middelen zijn waarmee de eigenaar van de merkrechten zich kan weren laat onderstaande zien dat het vooralsnog onder voorwaarden wel toegestaan is dat de ene reclame maakt op het handelsmerk van de ander.

Portokabin en Primakabin

9 januari is er een uitspraak geweest over het gebruik van het Adwords keyword "Portokabin" door Primakabin. Beiden verkopen de Portokabin unit en Portokabin claimt ook het merrecht te hebben en wilde dat Primakabin stopte met adverteren op het keyword Portokabin.

Primakabin op haar beurt betoogde dat zij tweedehands Portokabins verkoopt en hiervoor reclame zou mogen maken via het keyword Portokabins. Volgens de genoemde uitspraak kan primakabin doorgaan met het gebruik van dit keyword.

Wel zijn er een aantal beperkingen. Primakabin mag bijvoorbeeld niet adverteren met zoektermen als "gebruikte units". Hiermee gebruikt ze het merk Portokabin om tweedehands units van andere merken te verkopen.

Een verdere uitleg en betoog over deze zaak kun je vinden op de website van SOLV.

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 1 }

enquete 15.01.10 om 17:39

bedankt voor deze tip, was niet op de hoogte van deze informatie

Previous post:

Next post: