kliks van hetzelfde IP geen klikfraude

29 September, 2008

in Geld verdienen

Partijen spraken een CPC vergoeding af waarbij voor klikfraude niet betaald hoefde te worden. Adverteerder weigerde kliks van hetzelfde IP adres te betalen omdat deze onder klikfraude zouden vallen. De rechter vond dubbele IP adressen geen klikfraude.

AFAB tegen FX.nl

AFAB adverteert op FX.nl via een CPC systeem (cost per click). Op elke klik vanuit FX.nl naar AFAB zou AFAB een vergoeding betalen van 2 euro. Partijen spraken af dat er in het geval van klikfraude geen betaling zou plaatsvinden.

AFAB is op enig moment gaan bijhouden van wie ze allemaal kliks kregen. Zij zijn vervolgens gaan bijhouden welke kliks van hetzelfde IP adres kwamen.

Alhoewel FX.nl alle kliks in rekening bracht wilde AFAB maar 1 keer betalen per IP adres. AFAB is van mening dat de dubbele IP adressen onder klikfraude vielen en dus niet betaald hoefde te worden.

Uitspraak van de rechter

Dat er sprake is van kliks van hetzelfde IP adres wil niet zeggen dat er sprake is van klikfraude zoals afgesproken in de overeenkomst.

De rechter meent dat er andere redenen kunnen zijn, buiten klikfraude, voor de dubbele kliks. De rechter noemt:

  • Er kunnen op 1 IP adres meerdere computers aangesloten zijn.
  • 1 computer kan door meerdere personen gebruikt worden.
  • Sommige computers hebben variabele IP adressen.

In de overeenkomst staat:

"In de overeenkomst is voorts bepaald dat voor iedere klik die verwijst naar de website van AFAB € 2 in rekening wordt gebracht."

De bepaling is duidelijk en alle kliks moeten betaald worden. AFAB heeft niet laten zien dat sprake is van klikfraude.

Bron: zoeken.rechtspraak.nl

Conclusie

Belangrijke lessen die we hieruit leren zijn de volgende:

  1. Spreek af wat je wel en wat je niet betaalt. Als je opneemt dat je alle kliks betaalt tenzij sprake is van klikfraude moet je als adverteerder met sterk bewijs komen dat ook echt sprake is van klikfraude.
  2. Als je een afspraak maakt over fraude, geef dan ook aan wat die fraude precies inhoudt en hoe je laat zien dat er sprake is van klikfraude.

Wat partijen hier hadden kunnen doen is van tevoren aangeven dat dubbele IP adressen niet betaald worden. In plaats van een prijs per klik krijg je dan dus een prijs per klik van een uniek IP adres.

Wil je weten wat je IP adres is of je meer info uit een IP adres haalt? lees ons artikel over het opzoeken van een IP adres.

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 0 reacties }

Previous post:

Next post: