Kies voor of tegen www in je URL

4 June, 2008

in Vindbaarheid (SEO)

De meeste URL's beginnen met www. Echter, omdat steeds meer URL's ook zonder de www werken beginnen de bezoekers hieraan gewend te raken. Nu blijkt ineens dat er nogal wat websites zijn die niet goed werken als de www wordt weggelaten. Ook voor de zoekmachines is het handig om eens na te denken over het gebruik van www in je URL.

Breng je bezoekers naar de juiste versie van je website

Kijk eens naar het volgende voorbeeld van een website waar ze de URL zonder www niet doorverwijzen. http://www.htc-international.nl/ en http://htc-international.nl/

verwijzen naar twee verschillende websites. De URL met www leidt naar de homepage. De URL zonder www geeft een melding dat je de www vergeten bent. Een aantal bezoekers zal de www intikken, een ander aantal zal de site weer verlaten.

Dit is helemaal onnodig. Je kan dit oplossen door een redirect in je .htaccess te maken. ALs je niet weet hoe je een .htaccess bestand maakt, lees dan eens de handleiding op mijnhomepage.nl.

Plaats in je .htaccess de volgende code om de non-www URL te laten doorverwijzen naar de URL met WWW. Vergeet niet je eigen domeinnaam in te vullen.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domeinnaam\.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domeinnaam.nl/$1 [L,R=301]

Je kan er ook voor kiezen al het verkeer door te leiden naar de non-www URL. Je gebruikt dan de volgende code.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.jedomeinnaam\.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://jedomeinnaam.nl/$1 [L,R=301]

De zoekmachines vinden 1 URL ook fijner

Sommige websites geven een foutmelding als je naar de non-www URL gaat. Soms echter geven beide URL's de homepage. Dit wil zeggen dat er van elke pagina 2 URL's zijn die naar een pagina leiden. ! URL zonder www en 1 URL met www. De zoekmachines zullen denken dat er 2 pagina's zijn en constateren dat ze hetzelfde zijn. Dit heet duplicate content. Het nadeel daarvan is dat Google meestal kiest tussen een van de twee pagina's.

Als mensen links opnemen naar beide soorten pagina's en de zoekmachine neemt maar een van de twee pagina's op dan verknoei je de links naar de andere pagina. Zoals je weet is elke link een stem dus je wilt graag dat de zoekmachine alle links naar een pagina meetelt. Om dit op te lossen laat je een van de URL's doorverwijzen.

Vergeet ook niet je website in te schrijven bij de Google webmaster tools. IN het hoofdmenu staat een kopje "hulpprogramma's". In het submenu staat een optie "voorkeursdomein instellen", vul hier in of je de www of non-www als hoofddomein neemt. Op die manier weet Google welke soort pagina's ze moeten indexeren.

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 1 trackback }

Wwohn : SEO scan: Koopschoolboek.nl
06.05.08 om 13:26

{ 0 reacties }

Previous post:

Next post: