Preview van hyperlinks, doen of niet doen?

3 April, 2008

in Gebruiksvriendelijkheid

Google Blogoscoped kwam zojuist met een bericht over die previews die je weleens ziet als je op bepaalde websites met je muis over een link heen gaat. Een voorbeeld is het screenshot hieronder van Techcrunch.

 Preview van hyperlinks, doen of niet doen?

Google Blogoscoped kwam met de vraag of die dingen nu irritant zijn of niet. Wel een interessante discussie. Ik zal eerlijk bekennen dat ik een tijdje terug heb overwogen ze ook op wwohn te installeren maar heb dat dus maar niet gedaan.

Ik moet zeggen dat ik eigenlijk wel blij ben dat ik ze verder niet veel zie. En dat is niet omdat ik ze lastig vind of zo maar op een of andere manier schrik er altijd van als die pop up ineens komt. Ik verwacht het niet en klik nergens op. In een flits vraag ik mezelf dan af hoe ze door mijn pop up killer gekomen zijn.

Een beetje hetzelfde als bij die nog veel irritantere floating ads waarbij er ineens een plaatje over je scherm komt. Ik heb wel eens een luid toeterende auto van links naar rechts zien komen. Dan moet je als website wel iets heel fantastisch hebben wil ik dan nog blijven.

Hoe staan jullie tegenover die previews, doen of niet doen?

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 11 reacties }

Bas Bakker 07.04.08 om 18:26

Ik zelf vind het vreselijk irritant.

Vaak kijk is als ervaren internetgebruiker waar de link heen gaat, ik schrik me dan een hoedje bij zo’n pop-up. Techcrunch geeft wel duidelijk aan wanneer je zo’n layover kan verwachten. Veel websites echter niet, het wordt tijd dat ze dan gaan doen.

Fred Zelders 08.04.08 om 13:33

Verschrikkelijk irritant.
Ik maak regelmatig mee dat iemand zich geen raad weet met zo’n popup. Die popup ziet er namelijk heel anders uit dan degene die ze ‘gewend’ zijn.

Popups zijn sowieso uit den boze vind ik, of het nu previews zijn of anderszins.

Bas Bakker 09.04.08 om 16:34

De pop-up is zeker niets voor de onervaren internetgebruiker!

Oeroek 09.04.08 om 16:40

Toch zie je ze wel bij een aantal sites. Ik kan me wel voorstellen dat je je gebruiker iets wilt laten zien van de site waar ze heen gaan. Maar ja, wat zie je nu op zo’n screenshot.

Fred Zelders 09.04.08 om 17:35

Als het je lukt om een manier te bedenken/maken om de bezoekers een ‘opt-in’ voor pop-ups te bieden laat je hen zelf de keus.
Maar je moet het niet omdraaien (i.e. dat JIJ de keus voor hen maakt bedoel ik), want dan jaag je een heleboel bezoekers ‘over de klink’.

Oeroek 09.04.08 om 18:24

Wie weet zijn er wel mensen die vinden dat een mouse over ook een vorm van opting in is.

Bas Bakker 09.04.08 om 18:51

@oeroek

Gebruikers kunnen niet via een vaag screenshotJE bepalen of de website bijdraagt aan een doel. De enige functie die het kan hebben is dat een bekende website vertrouwen oproept. Wil je daar op leunen als site?

Fred Zelders 09.04.08 om 19:34

@oeroek Wie weet zijn er van die mensen ja, maar IK ken ze niet ;-)

@Bas 100% eens!

VerdienZakgeld.nl 16.04.08 om 1:10

Er is een site die zo iets gebruikt wat wel goed werkt en erg handig is: Startpagina.be die heeft zo iets ook, een screenshot en een beschrijving van de site waar de link naar toe gaat.

(niet zo overdreven als zo’n vreselijk irritante SNAPSHOT maar toch…)

Het hoeft naar mijn mening dus niet storend te zijn…

Oeroek 16.04.08 om 8:23

Ik zie geen screenshots op die pagina, wel een soort beschrijving in de tooltip. IN ieder geval niet zo irritant als die grote previews.

zakgeldweb.nl 30.08.09 om 22:54

Zelf heb ik ook al eens op een van mijn websites een vergelijkbare ‘tool??’ geinstalleerd. Dit was een website die een overzicht gaf van vakanties. Nu zag het er allemaal heel mooi uit aangezien bezoekers direct een plaatje van de bestemming konden bekijken, maar nadat ik er een poll op mijn website over had gehouden kwam ik er toch achter dat het leeuwendeel van de bezoekers dit zeer storend vond. Meteen er af gehaald dus!

Ikzelf vond het eigenlijk ook al storend, maar omdat ik uitging van ‘de gemiddelde internetgebruiker’ leek het me wel handig.

Wat natuurlijk ook zo is, is dat je afhankelijk bent van de aanbieder van dit snapshot systeem. Houden ze er mee op dan zul je iets anders moeten verzinnen. Beter is om gewoon een plaatje van de website naast de link te plaatsen :-)

Previous post:

Next post: