Homo huwelijk strooit zand in de raderen van Google Adsense

4 November, 2008

in Geld verdienen

In de Verenigde Staten is een hele discussie ontstaan over een wetsvoorstel in Californië die het homohuwelijk verbiedt, de zogenaamde proposition 8. De tegenstanders van het homohuwelijk hebben een flinke hoeveelheid geld gepompt in een campagne tegen het homo huwelijk.

Het gevolg was dat alle sites met Adsense die een standpunt innamen voor of tegen proposition 8 ineens allemaal ads kregen die een standpunt innamen tegen het homohuwelijk. Niet echt iets waar je op zit te wachten als webmaster. Afhankelijk van je eigen mening en het onderwerp van je blog kan een anti homo huwelijk advertentie flink misplaatst zijn.

Zand in de raderen van Adsense

Een aantal webmasters heeft naar aanleiding van deze advertenties besloten om Adsense per direct van hun website te gooien, in ieder geval totdat de campagne voorbij is. Het filteren van ongewenste advertenties via het dashboard kan namelijk enkele uren duren. Voorbeelden van webmasters die deze stap namen zijn bijvoorbeeld gtbarnes en Techcrunch.

In een reactie heeft het Google Adsense blog een reactie geplaatst waarbij ze aangeven hoe je advertenties kan blocken. De reden voor de post zou zijn "a spike in readers who are interested in a specific topic". Blijkbaar zijn er nogal wat mensen op zoek gegaan naar methoden om de advertentie te weren van hun site.

Google Adsense probeert hierbij neutraal te blijven door te zeggen dat "There's been some interest in filtering ads from publisher pages". Een understatement lijkt me als publishers daadwerkelijk probeerden die politieke, discriminerende en misschien ook wel religieuze campagne van hun sites te halen.

De community in Silicon Valley heeft actief een standpunt ingenomen voor het homohuwelijk. Op de site noonprop8.com staan verder allerlei beroemdheden die oproepen om te stemmen tegen het verbod op het homohuwelijk.

Ook de CEO van Google Eric Schmidt van Google is tegen het verbod. Maar waarom dan toch die discriminerende Adsense advertentie?

Hoe raakte Google betrokken in deze discussie

Ik vraag me echt af hoe deze advertentie op Google Adsense kon verschijnen. Je kan op je klompen aanvoelen dat een bod op het zoekwoord proposition 8 zorgt dat je advertentie terecht komt op voorstanders en tegenstanders van het verbod. Alleen dat al dwingt de tegenstanders van het verbod om de Adsense te verwijderen.

Een ander opvallend punt is dat het bij Adwords niet is toegestaan om inhoud te plaatsen die "aanzet tot discriminatie ten opzichte van een minderheid". Een oproep tot een verbod van het homohuwelijk lijkt mij een aanzet tot discriminatie van een minderheid en zou volgens mij niet eens te zien mogen zijn in Adsense advertenties. Hieronder tref je de letterlijke tekst uit de Google Adwords richtlijnen.

Haat en geweld
Geef geen aanzet tot geweld of discriminatie ten opzichte van een minderheid.

Het is niet toegestaan advertentieteksten te plaatsen waarin organisaties, personen of groepen mensen worden zwartgemaakt.

Het is niet toegestaan advertenties en bijbehorende websites te plaatsen waarin wordt aangezet tot geweld of discriminatie ten opzichte van een minderheid. Minderheden zijn groepen mensen die zich onderscheiden in:

  • ras of etnische achtergrond
  • huidskleur
  • nationaliteit
  • religie
  • invaliditeit
  • geslacht
  • leeftijd
  • status (bijvoorbeeld veteraan)
  • seksuele geaardheid/geslachtsidentiteit

Gezien de hoge mate van strengheid die Adwords normaal heeft ten opzichte van advertenties heel gek dat deze advertentie er wel doorheen is gekomen. Wie is die persoon of groep bij Google die deze campagne heeft laten doorgaan. En hoe kan dit eigenlijk aangezien de CEO openlijk heeft gezegd tegen het verbod te zijn??

Mijn tip aan Google

Zorg dat de Adwords voorwaarden gelden voor alle advertenties en laat je beleid niet beïnvloeden door discriminerende opvattingen. Op het moment dat je dit soort beladen onderwerpen in je bedrijfsbeleid laat sijpelen loop je het risico op een tweespalt in je bedrijf.

Daarnaast kan het in mijn ogen niet zo zijn dat Adsense religieuze, politieke of gevoelige advertenties op je website laat zien. Discriminerende advertenties wil ik al helemaal niet zien op de advertenties in mijn website.

Ik ben het volledig eens met de webmasters die Adsense (tijdelijk) verwijderd hebben. Als ik op deze manier een anti homo huwelijk advertentie zie verschijnen bij deze post is Adsense voorlopig passe.

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 2 reacties }

Umit Namli 04.11.08 om 10:48

Het is best interessant om dit hele gebeuren te volgen. Elke keer dat ik een artikel ontvang in mijn reader is het toch weer even smullen.

Verder vind ik ook dat Google een beetje raar bezig is met deze actie. Maar dit is toch niet de eerste keer dat Google iets onverwachts doet?

Oeroek 04.11.08 om 11:15

Google probeert van alles. Maar niet alles krijgt zoveel aandacht als een beladen onderwerp. Het homohuwelijk en de discussie daarover zou zich wat mij betreft niet teveel moeten uitrekken naar de advertentiewereld.

Maar goed, zodra publishers hun advertenties terugtrekken omdat ze het niet eens zijn met de discussie wordt het ineens onderdeel van de advertentie wereld.

Previous post:

Next post: