Hoe maak ik een eigen Wiki?

1 September, 2006

in Archief

IN onze post over de 3voor12wiki van de VPRO haalden we het fenomeen al aan. Maak en beheer een eigen Wiki waarin internetgebruikers veranderingen kunnen aanbrengen en iedereen deze veranderingen inclusief voorgaande versies kan lezen. Deze Wiki's kunnen foto's bevatten, tekst maar ook forums, agenda's etc. De perfecte manier om een groep eensgezinden te organiseren.

Er zijn meerdere systemen die je in staat stellen zelf een Wiki aan te maken en te beheren. Benedenstaand komen er drie aan bod: Wetpaint, Jotspot en Stikipad

Wetpaint
De 3voor12wiki maakt gebruik van wetpaint. Je kan heel makkelijk een wiki openenen. Het kost mij 2 minuten. Vervolgens kun je aangeven wie mogen editen. De pagina is zichtbaar voor iedereen. Alle editors kunnen subpagina's aanmaken met nieuwe onderwerpen. Tevens kunnen alle onderwerpen getagged worden en in een tag cloud verschijnen.

All subpagina's en tags staan in het linkermenu. Tevens staan daar verschillende opties om RSS feeds van de pagina of haar comments te maken. De tabjes van de wiki geven de mogelijkheid terug te gaan naar eerdere versies van de pagina waar je op zit.

Aan de rechterkant staat een editor menu. Met dit menu maak je nieuwe pagina's/onderwerpen. je kan hier kiezen wat voor soort pagina het wordt. Bijvoorbeeld een wekelijkse of maandelijkse kalender, een planner, foto gallerij, etc.

Jotspot
Een voorbeeld is de developer pagina. Ik begin nu een idee te krijgen waar wetpaint zijn idee vandaan heeft. Maar is de leerling voorbij de meester gekomen? Het aanmaken van een account kostte mij flink wat moeite. Of eigenlijk is het helemaal niet gelukt. Na 10 minuten wachten op de site ("please wait a moment we are busy") heb ik het opgegeven.

De wiki's van jotspot bieden de moglijkheid berichte te posten, een tagcloud op te nemen, recente activiteit en gebruikers op te sporen. Verder zit er een API achter zoals duidelijk wordt op de developer wiki.

Wat me dwars zit is het stukje op de homepage : " try me". Waar is de catch? Hoe lang is het FREE en wat kost het daarna. Even zoeken bracht me de pricing pagina. Een abonnement zou iets kunnen zeggen over het aanwezig zijn van meer service en minder reclame. Garanderen kunnen we het niet. Het klinkt in ieder geval veelbelovender als je een zakelijke WIKI wil opzetten of zelfs een intranet. Voor mijzelf raad ik echter een gratis versie aan.

Stikipad
Kijk voor een voorbeeld op dallasrb. Je kan ook hier kalenders, fora, etc opnemen. Je geeft edit rechten aan editors en off you go.

De tabjes geven je de mogelijkheid bij de recente veranderingen, foto boek van leden, populairste pagina en RSS feeds te komen. Duidelijk een wat ouder systeem dan Wetpaint.

De handleiding laat zien dat er genoeg mogelijkheden zijn om de Wiki mee te vullen.

Socialtext
Nog een betaalde service. Voorbeeld zie je hier. Ik heb geen account aangemaakt dus kan daar niet veel over vertellen. De indruk die het meteen al op me achterlaat is niet web 2.0. Zal ook aan de naam liggen, klinkt als wordperfect, zwarte schermen met groene lijnen.

Desalniettemin laat de intro zien dat er vergelijkbare functies zijn alsbij de andere Wiki programma's alhoewel wetpaint er vooralsnog het gebruiksvriendelijkst uitzien.

De pricing is hoog. Er is wel een aparte mogelijkheid voor kleine teams om zich in te schrijven. Tot 5 users is het gratis maar krijg je geen support. Nice deal.

Technorati tags: ,

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 0 reacties }

Previous post:

Next post: