Hoe krijg je onafhankelijke reviews?

23 February, 2010

in Gebruiksvriendelijkheid

Een van mijn websites biedt de mogelijkheid om reviews achter te laten bij sauna's. Andere bezoekers kunnen zo een idee krijgen van een sauna die ze wellicht willen bezoeken. Deze reviews hebben echter alleen waarde als ze onafhankelijk zijn.

Nu ik bezig ben met een upgrade van de site Sauna en Thermen.nl ben ik veel aan het nadenken hoe ik kan zorgen dat reviews zo onafhankelijk mogelijk zijn. Ik kom er echter niet helemaal uit. Tijd dus om deze uitdaging in de groep te gooien.

Waarom is een onafhankelijke review belangrijk

Een review helpt om een beeld te schetsen van een sauna. Als een bezoeker een sauna zoekt en meer informatie wil dan bieden reviews een ander beeld dan informatie van de aanbieder.

Van de sauna aanbieder verwacht je dat deze de goede punten benadrukt. Van een review verwacht je een realistisch beeld. Hoe is het nu echt in die sauna. Een probleem kan ontstaan als een review

 • de indruk wekt geschreven te zijn door de sauna aanbieder zelf en daarmee een te positief beeld geef of;
 • de indruk wekt geschreven te zijn door  een concurrent en daarmee een te negatief beeld geeft.

Het wordt iets gecompliceerder doordat ook een volledig onafhankelijke review de indruk kan wekken dat deze door een concurrent of sauna aanbieder zelf is geschreven.  Daarnaast zijn er waarschijnlijk ook sauna aanbieders die heel goed zijn in het maken van reviews die niet van echt te onderscheiden zijn.

Voor mij de uitdaging om een manier te vinden waarbij ik het de belanghebbenden zo lastig mogelijk maak om nep reviews te plaatsen of in ieder geval zorg dat deze nep reviews minder aandacht krijgen.

Mijn beschermingsmaatregelen zijn tweeledig:

 1. Mensen die nep reviews achterlaten ontmoedigen;
 2. Reputatie van reviewers meer benadrukken;

1) Mensen die nep reviews achterlaten ontmoedigen

Iemand die een nep review wil achterlaten zal naar de site komen, de juiste sauna opzoeken en vervolgens een nep review plaatsen. Hoe lager de drempel en hoe hoger de anonimiteit hoe makkelijker het is om een nep review achter te laten.

Ik ga de volgende punten invoeren om de drempel van een nep review te verhogen:

 • Registratie waarbij je je email adres moet bevestigen
 • Een verplichte checkbox waarin de reviewer expliciet bevestigd dat dit een onafhankelijke en waarheidsgetrouwe review is, dat hij/zijn niet persoonlijk of zakelijk verbonden is met de sauna en ook niet door de betreffende sauna beloond wordt voor het schrijven van de review.
 • Huisregels die expliciet aangeven dat nep reviews niet zijn toegestaan.
 • Actief moderaten en waar nodig vragen stellen aan de reviewer waarbij direct het e-mail adres aan een extra controle wordt onderworpen.
 • Een actief ban beleid waarbij nep reviewers een IP ban krijgen.

Bovenstaande maakt het niet onmogelijk om anoniem een nep review achter te laten maar verhoogt hopelijk wel de drempel.

2) Reputatie van reviewers meer benadrukken

Geregistreerde gebruikers krijgen een profiel pagina waarop ze extra informatie over zichzelf kunnen opgeven. Daarnaast wil ik een vorm van user karma gaan invoeren waardoor je een beeld krijgt van hoe actief een gebruiker is.

Mijn idee is dat veel nep reviews eenmalige acties zijn. Als je kan zien of een review afkomstig is van actieve gebruiker die vaker reviews achterlaat kan dit wellicht het vertrouwen in de reviews van die persoon verhogen.

 • Elke gebruiker krijgt een user profiel pagina.
 • In de review kun je zien hoe veel andere reviews een gebruiker heeft achtergelaten.
 • In de profiel pagina komt een score (user karma) die laat zien hoe actief een gebruiker is.

Nadelen van het strengere beleid

Hogere drempels betekent automatisch dat het minder makkelijk wordt om een review achter te laten. Nu krijg ik op sommige dagen 5-10 reviews binnen op verschillende sauna's.

Ik vrees dat dit stukken lager gaat worden waardoor ik mijn doel voorbij streef. Het gaat mij namelijk niet om het ontmoedigen van reviews, ik wil graag onafhankelijke reviews aanmoedigen.

Heb jij nog ideeën hoe ik kan zorgen dat ik voornamelijk onafhankelijke reviews op de site krijg?

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 10 reacties }

Online geld verdienen 24.02.10 om 21:31

Het belonen van bezoekers die een review/ervaring achterlaten? De meeste bezoekers hebben eigenlijk niet zo’n groot belang bij het achterlaten van een positieve review, dat is mijn eigen ervaring op een website van mij over verzekering ervaringen.

Oeroek 25.02.10 om 9:06

Dat is een idd een tweede punt. Hoe zorg je dat mensen meer doen dan alleen klagen en ook positieve reviews achterlaten.

Belonen is een goede. HIer ga ik eens wat dieper in duiken.

Positie 1 27.02.10 om 22:57

@Erik er zit een fout in de link van Sauna en Thermen.nl

Stuur de desbetreffende bedrijven, waarover ze een review kunnen schrijven, een mail voor eventuele samenwerking. Dat de bedrijven zelf iets kunnen bieden voor de reviewers zoals een korting of product ( trek 1 x per maand de beste review eruit)

Oeroek 28.02.10 om 13:34

@jan, thx, link aangepast.

Interessant idee om de reviewers op die manier te belonen. Ik zal aan iets vergelijkbaars te denken waarbij ik ook attenties uitreik aan nieuwe actieve leden en aan de beste, coolste, positiefste, etc review.

Sruthy 12.08.15 om 4:04

Courtney – Oh my gosh she is beautiful!!!! Look at those lips! Amy looks aiazmng I wouldnt have expected anything else from her though Great job Heather!

http://angelsforeverup.org/site/boballenins.com/ 04.09.15 om 22:15

You really found a way to make this whole process easier.

http://bethlehembarkley.com/keyword/insurance+company+sacramento 04.09.15 om 22:16

Reading this makes my decisions easier than taking candy from a baby.

http://cugammaphibeta.com/site/den-texconstruction.com/ 04.09.15 om 22:23

That’s not just the best answer. It’s the bestest answer!

http://bethlehembarkley.com/site/miecgroup.com/ 04.09.15 om 22:32

You really found a way to make this whole process easier.

http://angelsforeverup.org/keyword/cheapest+taxi+insurance 04.09.15 om 22:46

That’s not even 10 minutes well spent!

Previous post:

Next post: