Telt Google Analytics jouw eigen bezoeken?

15 April, 2008

in Blogosfeer

Zojuist kwam via de rubriek "vraag het aan de redactie" de volgende vraag binnen:

"Hallo,

ik heb een vraag over de Google Analytics,

als jezelf per dag tien keer op je eigen site kijkt, geld dat dan ook als tien hits, tien bezoeken? Of is het zo dat je eigen bezoek niet meetelt?

Ik ken mensen die per dag vijf keer op mijn site kijken. Geldt één account als een bezoek of als meerdere?

Ik kom erop omdat je anders je "kijkcijfers" enorm kunt manipuleren; ik wil graag een eerlijke en concrete analyse van de bezoeken aan mijn site.

Vriendelijke groeten XX"


Er staan twee vragen in bovenstaande mail. Laten we ze 1 voor 1 afgaan.

Telt Google jouw eigen bezoeken?

Google telt inderdaad jouw eigen bezoeken ook mee. Als je dus zelf regelmatig op je site gaat kijken dan worden je bezoekersaantallen hoger. Vooral als je net begonnen bent met een site en je bent aan het testen valt het nogal op als je zelf de helft van de bezoeken voor je rekening neemt. Gelukkig kun je dit heel makkelijk voorkomen.

Allereerst heb je je IP adres nodig van de computer(s) waarvan je de bezoeken niet wilt meetellen. Ik tel bijvoorbeeld de bezoekers vanaf mijn thuiscomputer niet mee. Je IP adres kun je achterhalen door vanaf de computer waarvan je het IP adres wilt weten naar ipee.nl te gaan. Je IP adres staat bovenaan in het midden, schrijf dit IP adres op. Wil je nog dieper in je IP adres duiken dan kun je ook een eerder artikel over IP adressen lezen.

Nu selecteer je in Google Analytics de optie "Analytics-instellingen". Je gaat terug naar het dashboard dat je krijgt als je inlogt. Rechtsonderaan staat een optie die heet "filterbeheer", klik hierop.

Filterbeheer Google Analytics

In het vervolgscherm staan de filters die je nu al ingesteld hebt. Rechtsboven staat een optie "+filter toevoegen". Klik hierop.

Nu kun je een aantal dingen invullen.

 • "Filternaam": Vul hier een herkenbare naam in, bijvoorbeeld: "filter eigen IP adres".
 • "Filtertype": Selecteer "Uitsluiten"-"verkeer van de IP-adressen"-"met". De laatste optie kun je naar smaak aanpassen.
 • "IP-adressen": Kopieer hier je eigen IP-adres.
 • Tot slot, selecteer je in het ondersta vak voor welke websites dit filter gaat werken. Selecteer je website en druk op toevoegen. Als het goed is komt de betreffende website nu in het rechtervak te staan. Ik heb al mijn websites hier geselecteerd.

 Telt Google Analytics jouw eigen bezoeken?

Vanaf nu tellen bezoekers van je eigen computer niet meer mee in je bezoekersaantallen.

Hoe worden bezoekers die vaker komen geteld?

Er zijn hier verschillende termen van belang.

 1. unieke bezoeker
  In de tijdsperiode die je selecteert in Google Analytics is de bezoeker alleen de eerste keer een unieke bezoeker. Om de unieke bezoekers te zien, selecteer je in de linker menubalk "bezoekers"-->"bezoekerstrends"-->"unieke bezoekers".
 2. bezoeker
  Als een bezoeker binnen 1 week elke dag op je site komt dan staat er in je statistieken 1 unieke bezoeker en 7 bezoekers. Je wilt namelijk weten hoeveel bezoekers op een bepaalde dag jouw website gezien hebben, ongeacht of die mensen jouw website al eerder gezien hebben. Zo kun je zien hoe een unieke bezoeker veranderd in een vaste bezoeker die regelmatig terugkomt. Kijk bijvoorbeeld eens in de linker menubalk op "bezoekers"-->"bezoekersloyaliteit".
 3. paginaweergave
  Als je bezoeker op een mooie dag op jouw website komt, hoeveel pagina's bekijkt de bezoeker dan?

De lastigheid hier is wat je doet met een bezoeker die in een bepaalde periode twee keer je website bezoekt en bijvoorbeeld beide keren 2 pagina's bekijkt.

Als die bezoeker op maandag en vrijdag komt dan is er die week sprake van 1 unieke bezoekers. Daarnaast heb je in die week 2 bezoekers gehad die beide keren 2 pagina's bekeken. Wat nu als die bezoeker 2 keer op 1 dag komt. Blijven het dan 2 bezoekers of wordt het 1 bezoeker die 4 pagina's bekijkt.

Google Analytics heeft hier een formule voor. Als een bezoeker naar je website gaat maakt Google een sessie. Alle pagina's die de bezoeker binnen die sessie bekijkt worden toegerekend aan 1 bezoeker. Als een bezoeker 30 minuten niets doet dan stopt de sessie. Als de bezoeker daarna weer terugkomt start een nieuwe sessie en wordt een nieuwe bezoeker geregistreerd.

Als de persoon die 5 keer per dag op jouw website kijkt dit telkens doet met tussenpozen van meer dan 30 minuten dan worden er 5 bezoekers geteld en 1 unieke bezoeker. In het helpcentrum van Google Analytics staat hoe de sessie werkt en hoe je de sessie tijd kan veranderen.

Overigens kun bij "bezoekersloyaliteit" zien hoe vaak een bezoeker op jouw site komt en wanneer de laatste keer was.

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 9 reacties }

Mike van J8 Website Optimalisatie 01.05.08 om 11:06

Goede en zeer duidelijke uitleg. Bedankt hiervoor. Interessant om te weten dat ook de sessie tijd zlef in te stellen is, dat wist ik nog niet!

Michiel 11.01.10 om 21:47

Heel erg bedankt, nu telt mijn website mijn bezoeken niet meer waardoor ik een beter idee heb hoevaak mijn site word bekeken.

Mike 20.04.10 om 8:55

Hey dankjewel voor deze tip;

Ik heb gelijk mijn thuis ipadres, die van me werk en van de universiteiten waar ik studeer toegevoegd. Overal log ik af en toe wel eens in om wat te schrijven.

Paul Wendels 02.05.12 om 17:33

Dit is uitleg in een gebruikelijke taal, daar heb je ie:ts aan!

Nou heb ik ook even een vraagje :

Mij bezoekersaantal loopt per dag terug?????
Gisteren was het nog 256 en vandaag 252? Hoe kan dit?

Ik zie trouwens dat het laatste bericht van 2010 is……… hoop dat er toch nog iemand antwoord op mijn vraag heeft.

Groet Paul.

Oeroek 02.05.12 om 19:16

@Paul, ik heb inderdaad al lang geen berichten meer geschreven. Een beetje een slapend blog. Desalniettemin houd ik wel de comments bij.

Misschien begrijp ik je vraag niet helemaal. Er komen niet elke dag precies dezelfde hoeveelheid mensen en dus fluctueert je bezoekersaantal.

Michiel 04.05.12 om 8:12

Beste Paul,

Ik heb zo een vermoeden dat dit niet aan google Analytics ligt, maar aan de hoeveelheid bezoekers. Mocht je het gevoel hebben dat google uw statistieken niet goed (genoeg) bijhoud, kunt u als experiment een tweede bezoekersteller op uw website zetten en deze vergelijken.

Paul Wendels 06.05.12 om 8:19

Bedankt voor het reageren,

Ik heb analytics nu iets meer dan een maand, en daar zit het hem dan ook in.
Bij standaardrapporten zie je een overzicht van een maand, dus iedere dag valt er aan het begin een dag weg en komt er aan het eind een dag bij. Als de wegvallende dag meer bezoekers heeft dan de bijkomende dag zie je het totaal bezoekers aantal zakken.

Groeten Paul.

Sander Lubbers 12.09.12 om 7:21

Goedemorgen heren,

Een vraag m.b.t. bezoekersaantallen rekenen, ik hoop dat de comments nog gelezen worden.

Bij ons op de zaak staan zo’n 20 computers waar mensen van inloggen. Momenteel heb ik nog GEEN IP adressen uitgesloten. Mijn vraag is of deze 20 verschillende pc’s apart worden gerekend of dat deze maar als 1 unieke bezoeker wordt gezien i.v.m. het IP adres.

Bij voorbaat dank voor de reacties.

Groet,
Sander

Oeroek 12.09.12 om 8:55

Hallo Sander,
Google Analytics werkt met Javascript en cookies. Tot zover ik weet meten ze elke computer apart. Dat zou betekenen dat je 20 extra bezoekers hebt op je website.

Je kan uitsluiten op IP adres maar je kan ook de GA code uitsluiten voor ingelogde bezoekers,etc.

Previous post:

Next post: