Gaat de startpagina devaluatie een feit worden?

22 April, 2008

in Vindbaarheid (SEO)

Een tijdje terug publiceerde Marloes van Adlantic een veelbesproken stuk op Marketingfacts. Het ging over de mogelijkheden van tekstlinks en dan vooral de invloed daarvan op je positie in de zoekmachines.

Ik krijg het idee dat de uitkomst van die discussie er nu voor begint te zorgen dat de links van startpagina klonen daadwerkelijk aan het devalueren zijn maar ik heb echter geen bewijzen. Eerst nog even de discussies op een rijtje.

Paid links discussie op log van Joost de Valk

Een en ander draaide een beetje rondom de vraag of een tekstlink in relevante context staat waarna een betaalde link goed zou zijn. Hieropvolgend kwam er een discussie op het log van Joost de Valk waar nog eens bevestigd werd dat op dit moment betaalde tekstlinks niet aan te raden zijn. Elke tekstlink waarvoor betaald is moet een rel="nofollow" meekrijgen, liefst ook affiliate links, zoals ook nog eens benadrukt door Marketingfacts.

Het toeval wil dat Matt Cutts, hoofd spam van Google, graag meeleest op het weblog van Joost de Valk en ook dit bericht las. Hij reageerde met:

"Joost, I'm with you. The litmus test is whether the paid text links pass PageRank, so I would definitely disagree with the statement the company made on MarketingFacts. I'll ask whether someone on our webspam team who speaks Dutch can stop by that url and clear things up right at the source--and in Dutch.

Best wishes,
Matt Cutts"

Hoe staat de startpagina er nu voor

Ik kan het niet bevestigen maar ik krijg een beetje het idee dat die mail van Matt aan de Nederlandse tak van Google zijn vruchten begint af te werpen. Ik hoor rumoer dat de sites die sterk leunden op links van startpagina (klonen) aan het dalen zijn.

Nu kan ik me voorstellen dat links van startpagina zelf een beetje uit de wind kunnen blijven vanwege de editorial pick. Een beetje zoals de directory van Yahoo die natuurlijk ook geld kost maar toch schijnt mee te tellen voor de Pagerank. De vele klonen echter lijken me de eersten die uit de Google machine gegooid worden.

Blijft het een gerucht of hebben meerdere mensen aanwijzingen dat links van startpagina klonen nu daadwerkelijk minder waard zijn geworden?

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 4 reacties }

Klaas Koopman 24.04.08 om 8:41

Zelf merk ik hier echt heel weinig van, zelfs de enkele site die alleen maar op deze links hoog in de zoekmachine staat, staat er nog steeds!

Oeroek 24.04.08 om 18:07

Toch wel gek eigenlijk, je zou verwachten dat hier wellicht iets mee zou gaan gebeuren. Ben benieuwd. Dan nog maar eens verder kijken wat er nog meer aan de grond kan liggen van mijn dalende bezoekers.

Mark 21.04.09 om 9:32

Ik denk dat er een bepaalde waarde is voor de originele startpagina.nl, maar niet voor de klonen. Las laatst nog een post op chapter42: http://www.chapter42.com/2008/05/04/startpagina-en-haar-klonen.html

Oeroek 21.04.09 om 10:02

Leuk artikel op Chapter42. Ik heb de waarheid niet in pacht maar ik doe in ieder geval vrijwel niets meer met startpagina’s of klonen. Ik probeer een site nog wel aan te melden voor startpagina zelf en misschien 1-2 klonen en dan stop ik er weer mee.

Previous post:

Next post: