Feedxs.com: RSS feeds maken

20 October, 2006

in Archief

Wat biedt Feedxs?

FeedXS is eigenlijk niet meer dan een rss feed generator of bouwer. Een RSS feed is hierbij niet meer dan een webpagina waar heel kort informatie over een artikel staat, bijvoorbeeld alleen de titel, hyperlink en een korte beschrijving. Kijk maar eens op nieuws.bakkeliet.com. Op deze site staan de RSS feeds van verschillende kranten en andere populaire nieuwsbronnen. Door te klikken op een link ga je meteen naar het betreffende artikel. Hetzelfde kun je bijvoorbeeld doen met nieuws over gadgets.

In al deze gevallen is de RSS feed dus eigenlijk een kort bericht met een link naar een artikel groter bericht op een andere pagina. Vergelijk bijvoorbeeld de website http://www.geenstijl.nl/ en de bijbehorende RSS feed.

De website feedxs stelt je in staat om zelf artikelen te schrijven die vervolgens gepubliceerd worden via een RSS feed. Het webadres van deze RSS feed kun je vervolgens weer delen met je vrienden, kennisen of gewoon mensen die je op de hoogte wilt houden. Kijk maar eens op de feed “Chuck Norris Facts”. Dit is een van de meest belezen feeds en komt aan met wijsheden zoals: “The dinosaurs looked at Chuck Norris the wrong way once. Once.” Bron feedxs.

Zelf heb ik ook een account bij feedxs aangemaakt. En ik moet zeggen het is redelijk makkelijk en gebruiksvriendelijk. De site is snel en laat ook nog de voorkeuren van andere gebruikers zien in mees belezen sites. Ik heb vervolgens doorgeklikt naar het schrijven van een nieuw artikel. Aldaar ga ik dit artikel posten. Of dat gewerkt heeft kun je hier zien.

Wat heb je eraan?

Hier heb je helemaal niets aan wat mij betreft. Feedxs gaat maakt RSS feeds. Maar dat kun natuurlijk met meer programma’s. Het makkelijkste te gebruiken zijn bijvoorbeeld blogger en web-log. Deze sites maken ook rss feeds. Er zit echter een groot voordeel aan deze sites, je hebt een mooie interface waarin je je berichten plaatst.

Als iemand op de link in jouw feed in blogger klikt komt de bezoeker op een pagina waar hij het bericht in een door de schrijver gemaakte layout kan lezen. Het lijkt erop dat Feedxs gebouwd is op het gebruik van online RSS feed readers zodat je niet meer naar de website hoeft om het bericht te lezen. Dit lijkt mij een verarming van de RSS feed. Immers, Feedxs heeft alleen maar minder functies dan een traditionele weblog en voegt eigenlijk niets toe. Overigens wel even opletten dat weblog de mogelijkheid biedt om het gehele bericht als feed weer te geven.Bij Blogger bijvoorbeeld kun je aangeven of je witl dat het gehele bericht of alleen de eerste paar regels in de feed staan.

Wat ik erg opvallend vind is dat de webmaster van Feedxs een RSS deskundige is en zich specialiseert in het slim inzetten van RSS feeds. Dat lijkt me een erg interessant concept. Ik ben dan ook erg benieuwd naar voorbeelden van zijn werk. Om je site met RSS te pluggen lijkt me typisch iets dat je moet customizen en niet kan veralgemeniseren zoals is gedaan bij Feedxs.

Tot op heden is het me niet geheel duidelijk hoe geld wodt verdiend met Feedxs. Ik heb nog geen reclame gezien en zelfs de zakelijke account is gratis. Wellicht volgt dit nog.

Technorati: RSS, Feeds, Feedxs

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 0 reacties }

Previous post:

Next post: