Eindelijk, Adsense integratie in Analytics

22 October, 2008

in Archief

Eindelijk, het is zover. Adsense wordt geïntegreerd met Analytics. Je kan nu tussen al je bezoekers data ook zien hoe het zit met de Adsense verdiensten.

Welke pagina's leveren veel Adsense inkomsten op en welke niet?
Waar komen de best klikkende bezoekers vandaan?

Eindelijk de data die zorgen dat je niet meer oneindig URL kanalen hoeft te maken om te weten hoeveel een pagina je nu eigenlijk oplevert.

De 10 Adsense indicatoren in Analytics

Allereerst is er de overview pagina. Dit lijkt een beetje op het dashboard maar is bedoeld voor Adsense. In het overview staan 10 indicatoren:

  • Totale Adsense opbrengsten
  • Totale opbrengsten per duizend bezoekers
  • Aantal klikken op Advertenties
  • Aantal klikken op Advertenties per bezoek
  • Je Click Through Rate (CTR)
  • Je opbrengst per duizend vertoningen (ECPM)
  • Totale Adsense vertoningen
  • Adsense vertoningen per bezoek
  • Aantal pagina vertoningen met daarop Adsense ads.
  • Aantal pagina vertoningen met Adsense per bezoek.

Door te klikken op een van de 10 hierboven genoemde indicatoren kom je op een pagina speciaal voor die ene indicator. Je kan nu zien hoe de indicator veranderd is per tijdseenheid, zelfs per uur.

Je kan ook kijken naar de pagina's die het meeste opleveren en naar de referrers die het meeste opleveren. Ook hier kun je weer de 10 indicatoren bekijken en zo achterhalen hoe goed je pagina scoort over de tijd.

Als je wilt weten welke bezoekers op je Adsense advertenties klikken dan kun je de gebruikelijk bezoekers segmentatie gebruiken zodat je zelfs kan zien of mensen uit bepaalde steden meer opleveren.

In de video hieronder wordt het nog eens uitgelegd.

3 opbrengst verhogende toepassingen

1) Opbrengsten per pagina

Je kan een top lijstje maken met pagina's die het meest en het minste opbrengen. Je kan dus snel zien welke pagina's je aandacht nodig hebben.

Je maakt een overzicht met de verdiensten per pagina. Je sorteert deze op opbrengsten zodat de pagina met de laagste ECPM bovenaan staat. Zorg dat je geen 10 maar 25 resultaten krijgt en ga kijken naar de absolute hoeveelheid bezoekers op die pagina.

Selecteer de pagina met de hoogste hoeveelheid bezoekers en ga deze nader onderzoeken. Staan de Adsense blokjes op de juiste plek, hebben ze een ander formaat nodig? Selecteer met de kleur, etc.

Vergeet ook niet te kijken of het probleem zit in de ECPM of ook in de CTR. Als er wel een hoge CTR is terwijl de opbrengsten tegenvallen dan krijg je slecht betalende advertenties (waar wel goed op geklikt wordt).

Ga op zoek naar zoekwoorden waar adverteerders veel voor betalen en waar veel concurrentie voor is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Adwords keyword tool.

2) Welke referrers leveren goed op

Ga naar het schema waarin je kan zien wat de opbrengsten zijn per referrer. Je kan nu zien welke bezoekersgroep het meeste geld oplevert.

Selecteer je referrers op opbrengst per 1000 bezoekers. Begin bovenaan en klik op elk forum en weblog dat je tegenkomt. Het is de hoogste tijd om eens actief lid te worden op dat forum en/of eens wat vaker mee te doen aan discussies op dat weblog.

Vergeet niet dat spammen je altijd meer kost dan het oplevert. Lever waardevolle bijdragen aan discussies en de mensen zullen komen kijken naar je website.

3) Meer bezoekers naar je moneypage

Als je reclame maakt of bijvoorbeeld (traffic) backlinks zoekt dan heb je een landingspagina nodig. Door op zoek te gaan naar de pagina met de meeste opbrengsten heb je een perfect landingspagina gevonden, de money page.

Selecteer het overzicht met de best betalende pagina's en selecteer de pagina met de hoogste ECPM. Zoek een pagina met daarop een onderwerp waar je makkelijk nog wat meer over kan vertellen.

Ga nu kleine artikelen schrijven met gerelateerde onderwerpen, aanvullen of samenvattingen van je moneypage.

Dit artikel ga je plaatsen op sites zoals Ekudos.nl, infonu.nl, phpld.nl, websiteartikelen.nl, etc. Zorg voor een link naar je moneypage en een aansprekende titel.

Andere manieren om de opbrengst te verhogen

Wat zijn jullie ideeën over hoe je deze integratie kan gebruiken om je Adsense opbrengsten te verhogen? Wat gaan de beste overzichten worden?

Bron: Google Adsense blog

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 1 trackback }

Nederlandse integratie van Adsense en Analytics begonnen — wwohn.nl
12.11.08 om 20:21

{ 8 reacties }

Seth Rietdijk 23.10.08 om 22:32

Ik denk dat het een goede zet is maar ik vind wel dat het veel eerder had moeten gebeuren. Nu kun je ook veel makkelijker “bewijzen” aanvoeren als er iemand is die clickfraude heeft gepleegd.
Ik kan nog niet vertellen hoe het werkt want in Nederland werkt het blijkbaar nog niet :S

Mooi artikel verder :)

Oeroek 25.10.08 om 17:10

Het had wat mij betreft ook al veel eerder mogen gebeuren. Volgens mij vreesden ze arbitrage en MFA sites. Die kunnen met deze data natuurlijk perfect meten of en hoe hun arbitrage werkt.

Je zegt dat je nu makkelijk bewijzen kan aanvoeren dat geen sprake is van clickfraude. Hoe zie je dat precies voor je? Er worden geen IP adressen vrijgegeven volgens mij.

Seth Rietdijk 27.10.08 om 12:48

Hoe ik het voor me zie is dat je nu precies weet op welke pagina’s er een click wordt gegenereerd. Vaak kun je dit ook op basis van landen doen via een mapoverlay. IP-adressen worden inderdaad niet weergegeven (tenminste… dat vermoed ik) dus is het alsnog belangrijk om logfiles te bewaren maar het is in ieder geval mooi dat je geen andere partij hoeft te gebruiken (zoals AsRep).

Oeroek 27.10.08 om 14:14

Andere partijen hebben het nu ff moeilijk. Maar misschien vinden ze wel weer leuke (graifhsce) toepassingen via de API.

Ik begin met trouwens ook af te vragen wanneer dit in Nederland uitgerold wordt. Iemand al een tijds schema gezien?

Ronald 11.11.08 om 12:05

Zeer leuke blog en artikel! Ben meteen even lid geworden van je RSS!
Maar weet jij misschien wanneer dit ook in Nederland is?

Oeroek 11.11.08 om 12:59

Hallo Ronald,
Dank je voor je complimenten. Top dat je lid bent geworden van de RSS.

Op het analytics blog is vandaag nog een opmerking gemaakt over de Adsense integratie. Het is nog in private beta. Verder laten ze niets anders weten dan dat ze ermee bezig zijn. Ik heb verder geen data gezien of gehoord over de implementatie van Adsense en Analytics in nederland.

Peter 23.04.13 om 19:14

Ideaal die google analytics! Interessant artikel!

Inge 20.01.14 om 15:14

Dit is inderdaad een waardevolle toevoeging, net als de koppeling van Adwords aan Analytics!

Previous post:

Next post: