De beste Adsense kleuren getest

5 January, 2009

in Geld verdienen

Ilonka van positie1 heeft een lezenswaardig stukje geschreven over de beste Adsense kleuren. Heel kort door de bocht komt ze tot de volgende conclusie:

 • gebruik als achtergrond de achtergrond van jouw site
 • geen border
 • blauwe titel (bijvoorbeeld #336699 en #0000ff)
 • donkergrijze tekst en URL (zelf neem ik meestal de kleur van de tekst op mijn sites)

Achtergrond en borders in je Adsense advertenties

Er zijn een aantal webmasters, waaronder ikzelf, die tot de conclusie zijn gekomen dat het maar zelden loont om een border op nemen of om de achtergrond een andere kleur te geven dan de achtergrond kleur van het vlak waarin de Adsense advertentie is opgenomen.

De reden zou zijn dat de advertentie als geheel te herkenbaar wordt waardoor bannerblindheid optreedt. Veel webmasters gebruiken wel achtergrondkleur en border om de advertenties te laten opvallen.

Als jij een border en achtergrondkleur gebruikt dan loont het zeker de moeite om eens te testen of je verdiensten omhoog gaan als je de border verwijdert en de achtergrond kleur neutraal zet.

Overigens zijn er natuurlijk ook sites die hun pagina's al opdelen in gekleurde vlakken en blokken met randen. In dat geval kan het wel degelijk interessant zijn om je Adsense advertenties op die blokken te laten lijken en dus wel een border of achtergrondkleur op te nemen.

Kleur van je titel, tekst en URL

Hier zijn vele theorieen over. Een daarvan is dat bezoekers een blauwe link meteen als link gebruiken. Dit werkt vooral als je de standaard kleur #0000ff gebruikt. Je zou kunnen overwegen om de titel van je advertenties of de URL deze kleur mee te geven.

Een andere veel gebruikte tactiek is het gebruiken van een van de overheersende kleuren in je webdesign, of zelfs de kleur van je headers als kleur voor je Adsense titels. Ilonka van Positie1 heeft dit getest en kwam zelf tot de conclusie dat blauw het beste werkt. Dit zul je op elke website zelf moeten testen, vooral als blauw verder niet voorkomt in je website design kan deze kleur wellicht afschrikken (of juist aantrekken).

Als kleur voor je tekst is de meest veilige route de kleur die je op de rest van je website voor tekst gebruikt. Op deze manier wordt een Adsense blok onderdeel van je website en lijkt het een stukje content. Je vergroot daarmee de kans dat de advertentie daadwerkelijk gelezen wordt.

Contrasteren, inpassen of aanvullen

Als je gaat testen met kleurgebruik moet je zeker ook eens de Adsense helpsectie bekijken die hierover gaat.

Adsense komt met drie theoretische kleurpaletten:

 1. Inpassen
  Je gebruikt de kleuren die ook gebruikt worden in de nabijheid van de Adsense advertentie. Als je een advertentie in een artikel zet dan gebruik je bijvoorbeeld de kleur van de tekst en die van de kopjes van je artikel.
 2. Aanvullen
  Je gebruikt nu kleuren die niet in de nabijheid van je Advertentie staan maar wel op je website. Als je een advertentie in je artikel opneemt gebruik je bijvoorbeeld de overheersende kleur van je footer of header. Op deze manier valt je advertentie op in de pagina maar past daar tegelijkertijd wel in omdat je bestaande kleuren gebruikt.
 3. Contrasteren
  Je gebruikt nu tegenovergestelde kleuren. De kleuren in je Adsense advertentie komen dus verder niet op je website voor. De advertenties vallen nu maximaal op. Tegelijkertijd loop je hier een veel hoger risico op bannerblindheid waardoor ervaren internetters de advertenties sneller negeren.

Hoe bepaal jij de kleuren die je gebruikt in je Adsense advertenties?

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 5 reacties }

Ilonka 07.01.09 om 8:37

Bedankt voor je artikel over mijn bericht, het is een goede aanvulling. Ik zie ook dat je site regelmatig aan het veranderen bent om meer lezers en rss abonnees te krijgen, ga zo door.

Misschien is het iets om een keer gastschrijver te worden op Positie 1? Dat geeft je blog weer wat extra aandacht.

Gr. Ilonka

Laatste blogpost van Ilonka:Wordt rijker met blauw

Oeroek 07.01.09 om 9:46

Dank je wel voor je reactie. Ik ben inderdaad nogal wat aan het testen, proberen en veranderen.

Een keer gastschrijver worden lijkt me leuk. Ik zal de komende dagen eens op zoek gaan naar een onderwerp.

Hunti 07.01.09 om 15:03

In blogger kun je aangeven dat de advertentieblokken dezelfde kleuren moeten gebruiken als je blog. Dat heeft dit als resultaat. Vind het er vooral op lijken dat het er echt bij hoort. Zou hier nog meer uit te halen zijn?

Laatste blogpost van Hunti:Boober

Oeroek 07.01.09 om 15:59

Je zou eens kunnen testen door de tekst in je advertenties donkerder te maken. Het is nu moeilijk leesbaar. Maar wellicht helpt die lichte tekstkleur je omdat de titels van de advertenties er wel echt uitspringen.

Ik zou in ieder geval wel de border verwijderen en de achtergrond van de advertentie meer laten lijken op de kleur van het vlak waar de achtergrond instaat. Het beste is om de advertenties te laten roteren of ze achter elkaar minimaal 1 week laten draaien. Je switcht dan naar de best betalende kleur en test weer verder.

Kevin 07.09.09 om 14:32

Goed artikel. Vanavond even toepassen :)

Previous post:

Next post: