Klikken mensen in Google op jouw pagina?

2 April, 2008

in Vindbaarheid (SEO)

Google kennen we allemaal als zoekmachine en vooral omdat veel webmasters graag bovenaan staan. Een resultaat in de top 10 is echter nog niet voldoende, mensen moeten ook klikken op je link.

De webmaster tools van Google hebben een snelle en makkelijk functie om te uit te zoeken of mensen die je site in Google tegenkomen ook doorklikken naar jouw pagina. Voordat we daarop verder gaan beschrijf ik eerst het belang van een goede titel en beschrijving in Google en hoe je deze kan veranderen.

Waarom is alleen een top 10 positie niet voldoende?

Een top 10 positie in Google is natuurlijk een fantastisch start. Hoe hoger je staat hoe meer klikken je kan ontvangen. Echter, soms sta je in de top 10 en wordt er veel minder op jouw pagina geklikt dan op de andere pagina's in de top 10.

Je moet je bedenken dat de bezoekers drie stukjes informatie krijgen van Google om te bepalen of ze je site gaan bezoeken. Dit zijn de titel, de beschrijving en het internetadres.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de zoekterm "eigen bedrijf" in Google. Je ziet de top drie van vandaag hieronder staan. Bij alle sites staat een onderstreepte titel, een korte beschrijving en het website adres. Vraag jezelf nu eens af hoe die beschrijving jou beïnvloed.

eigen bedrijf

Hoe verander je de titel en de beschrijving?

Je kan de titel en de beschrijving veranderen zodat Google ook andere teksten laat zien.

Titel

Google gebruikt de titel voor haar zoekresultaten en bijvoorbeeld een browser gebruikt de titel en toont deze linksboven in je scherm. De titel van een pagina staat bovenin je HTML en ziet er als volgt uit:

<title>zet hier de titel van je website</title>

Om hier je eigen titel neer te zetten hoe je niets anders te doen dan bovenstaande regel op te zoeken in jouw template en aan te passen. Als deze regel er niet staat voeg je hem zelf toe.

Let wel op dat elke pagina een unieke titel zou moeten hebben voor het beste resultaat. In veel gevallen probeer je dit in de code te regelen zodat de titel in de HTML dezelfde is als de titel van het stukje tekst op de pagina.

Als je bijvoorbeeld een Wordpress weblog hebt kun je met de volgende regel de titel van je bericht ook als titel in je HTML instellen.

<title><?php bloginfo('name'); ?> <?php if ( is_single() ) { ?> » Blog Archive <?php } ?> <?php wp_title(); ?></title>

Probeer de lengte van de titel kleiner te maken dan 60 karakters.

Beschrijving

Google gebruikt de meta tag description voor de beschrijving in de Google zoekresultaten. Deze tag kan ook gebruikt worden door link directories en bijvoorbeeld startpagina's als ze jouw site willen omschrijven. Het is dus zeker de moeite waard om over een goede beschrijving na te denken. Deze tag ziet er als volgt uit.

<meta name="description" content="Zet hier je beschrijving">

Ook deze beschrijving is bij voorkeur op elke pagina anders. Probeer de beschrijving kleiner dan 160 tekens te houden omdat anders de kans groot wordt dat hij afgebroken wordt in Google en andere zoekmachines.

Hoe doen mijn titel en beschrijving het in Google

Als je uiteindelijk in Google staat wil je natuurlijk weten of mensen ook klikken op je site. Uiteraard gebruik je hiervoor ook je bezoekers statistieken, maar die geven niet het gehele plaatje. Je kan ook gebruik maken van de webmaster tools van Google.

Je moet allereerst zorgen dat je een account hebt en dat je je website hebt geverifieerd. Nadat je ingelogd bent ga je naar statistieken en daarbinnen naar meest uitgevoerde zoekopdrachten. Als ik dit doe voor wwohn.nl ziet het scherm er ongeveer als volgt uit.

Webmaster tools google

Aan de linkerkant staan de top 20 zoekopdrachten waarmee jouw site in de Google zoekresultaten staat. Aan de rechterkant staan de top 20 zoekopdrachten waarmee bezoekers ook daadwerkelijk op jouw website zijn gekomen.

Je kan hier dus zien welke zoekopdrachten ook daadwerkelijk leiden tot een bezoek en welke niet. Bij Wwohn.nl staat op nummer 3 zoekopdrachten "adressen opzoeken". Echter, deze term komt niet voor in de top 20 zoekopdrachten waarmee mensen op de site komen.

Laten we eens kijken om welke pagina het gaat. Eerst in Google zoeken op "adressen opzoeken". De nummer 5 positie wordt ingenomen door het artikel over het opzoeken van een IP adres.

IP adres

Ik snap nu wel waarom niemand hier op klikt. Een adres opzoeken is natuurlijk iets heel anders dan een IP adres opzoeken. Mijn beschrijving (en ook mijn artikel) geeft de mensen dus niet wat ze zoeken. Hier kan ik helaas niet veel aan veranderen.

Het kan ook andersom, bijvoorbeeld met "Google tricks", "buien net" en "griep heerst" scoor ik goed terwijl deze niet in de top 20 meest gebruikte zoekopdrachten staan. De beschrijving en titel bij deze zoektermen trekken dus meer bezoekers dan je mag verwachten uit hun positie in Google.

Je zou eigenlijk regelmatig de top 20 door moeten lopen en op zoek gaan naar zoektermen die links hoog staan maar rechts niet voorkomen. Deze hebben blijkbaar een niet passende titel en beschrijving. Wat ook kan is dat Google gewoonweg niet de juiste informatie levert. Het is natuurlijk gek dat ik scoor op "adressen opzoeken" terwijl de pagina hier helemaal niet over gaat.

Conclusie

Het is natuurlijk super jammer als je bezoekers mist omdat je je beschrijving en titel in Google niet goed hebt staan. Vooral omdat het zo makkelijk is om dit te achterhalen en aan te passen.

Wat ik me dan afvraag is hoeveel mensen er nog zijn die nog niet eens een unieke beschrijving en titel per pagina hebben?

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 8 reacties }

Steve 02.04.08 om 19:09

Nuttige post, zeker voor beginners zodat ze begrijpen hoe en wat! Elementaire basics zijn belangrijk.

Tim Sanders 03.04.08 om 12:52

Die tool is wel handig idd. Gebruik het ook regelmatig. Echter blijft het gissen voor iedere webmaster naar de beste zoekwoord-combinaties.

Oeroek 03.04.08 om 13:20

De beste zoekwoord combinaties blijft lastig, daar gaat deze tool je niet bij helpen. Alleen als je al in de Google ranking voorkomt kun je met deze tool optimaliseren dat de mensen ook daadwerkelijk klikken naar jouw site.

Maar goed, een goede SEO heeft natuurlijk heel veel stappen en dit is er maar eentje van.

Frans van Dolderen 04.04.08 om 12:39

Hoi Oeroek,

Helder artikel. Echter schrijf je in deze post dat enkel de -meta description- verantwoordelijk is voor de beschrijving die je in Google krijgt.
Dit klopt in veel gevallen, maar vaak ook niet.

Kijk bijvoorbeeld naar de beschrijving in je screenshot over het opzoeken van adressen.

In de beschrijving van Google zie ik staan:
Update van een artikel uit 2006: -IP adres opzoeken-……

In de meta description text op dezelfde pagina staat:
meta name=description content=Wwohn – Starters tips op gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid

Google kan de beschrijving bepalen op basis van:
meta description
content van de landingspagina
een beschrijving uit dmoz.org

Oeroek 04.04.08 om 13:37

@Frans,
Je hebt helemaal gelijk, ik zat niet op te letten. Ik heb niet overal handmatig een beschrijving toegevoegd waardoor veel berichten (waaronder dat over IP adressen) een standaard description tonen.
Google heeft in dit geval gebruik gemaakt van de eerste regels van het bericht zelf. Ondertussen heb ik ook de beschrijving zelf al aangepast.

Robin 23.05.08 om 8:17

Ha die Oeroek,
“Wat ik me dan afvraag is hoeveel mensen er nog zijn die nog niet eens een unieke beschrijving en titel per pagina hebben?”

Beetje sloppy als je op een voorbeeldpagina zelf niet eens de description hebt ingevuld hoor, maar verder duidelijk artikel goed voor de beginnende optimaliseerder.

Oeroek 23.05.08 om 9:41

Je hebt helemaal gelijk, ik ben liever lui dan moe. Frans maakte er ook al een opmerking over.

Misschien moet ik toch maar eens echt aan de slag en die description toevoegen. In ieder geval going forward.

gjnollxt 04.09.15 om 22:24

“Irrational Man,” 6 and 8 p.m.聽 oakley sunglasses outlet I m officially trailer trash, the actress jokes, but there s some hurt beneath the smiles. Sitting in one of the park s vans, McElhinney tells Zemiro about the delights of a childhood spent barefoot and free in the salty air of a crayfishing community, a talented child who grew up with the sound of a canvas annexe flapping in the sea breeze. w moncler parka
Residents of two houses nearby objected to the changes and said the noise from the club and behaviour of customers outside is already 鈥榠ntolerable鈥?at times. Cheap Jerseys Not to be missed is the free 30 minute guided tour of the Mackintosh House – a remarkable re-creation of the interior of CRM and MM鈥檚 three-storey terraced house within a concrete wing of the gallery.
Added teammate Christian Kirk: 鈥淥h man, every time he shoots it we expect it to go in. What a big one that was.鈥?Coach Factory There were a lot of pieces in place at Waterford that made the job very appealing to me, Bakken said. Things were set up talent-wise and numbers-wise for us to be successful this year. t Michael Kors Handbags
鈥淪ome of those were around places like Cambridge, but, by a good whisker, Darlington was chosen, and for a number of reasons. Michael Kors Easily influenced, melodramatic, self-important: Each can be applied to That doesn’t make him different from almost any other entertainment diva, male or female. In his favor, he does try to turn those adjectives into effective, listenable art.
k The Akron area has neither a Trader Joe鈥檚 or a Whole Foods 鈥攜et. A shopping area, anchored by a Whole Foods market is slated to be built on the current site of the locally owned West Point Market, in West Akron, and adjoining parcels. Coach Outlet Online WHAT WE LEARNED: Richmond. Again Richmond. And there is still that question of how Tigers coach Damien Hardwick sums up defeats in public forums, such as after-match press conferences. Michael Kors Outlet
However, the proposals met with a hostile response from the public with a total of 565 individuals objecting together with four petitions signed by almost 850 people plus a letter of objection supported by 55 neighbours. Michael Kors Handbags Women Union and ERQ alliance consider women status in the new constitution 5/January/2015] http://www.ugg-bootscheap.us.com
IHdhbnQgdG8gb3duIGl0LCBidXQgaXQgd2FzIHRoZSB3YXkgd2UgdGFsa2VkIGJhY2sgdGhlbiBh michael kors bags Barkat a alors propos que le portefeuille des Affaires de J rusalem reste sous la comp tence du Premier ministre, et que lui, en tant que maire, traite directement avec le chef du gouvernement ou son repr sentant pour coordonner les questions qui concernent la capitale. Barkat privil giait cette solution parce qu il s tait beaucoup plaint du manque de compatibilit entre lui et l ancien ministre des Affaires de J rusalem, Naftali Bennett.Les m dias avaient re u un communiqu de presse du bureau du Premier ministre, l occasion de Yom Yeroushalayim, annon ant que le portefeuille demeurerait bel et bien au sein du cabinet du Premier ministre. Que s est-il donc pass ?Vous touchez le probl me du doigt. Au cours des n gociations de coalition, on pensait que le portefeuille resterait entre les mains de Bennett, qui a d abord refus d y renoncer. Mais il a finalement chang d avis, juste avant que le gouvernement ne soit form . Il a re u pour son parti le minist re de la Justice, et a donc d se s parer du minist re des Affaires de J rusalem. a nike outlet shoes
Moors keeper Adam McHugh preserved Moors鈥?lead on 35 minutes, when Daley Woods couldn鈥檛 quite connect on to a left wing cross, but Ormerod was lurking behind him, and McHugh blocked at his feet. canada goose jacket Eight counties would continue to go without Family Care under Walker’s plan Florence, Forest, Oneida, Taylor and Vilas counties in northern Wisconsin; Adams County in central Wisconsin; and Dane and Rock counties in south-central Wisconsin.
“I never had any doubt we would bring him back,” Nevins said regarding the network’s temporary rift with Lynch. discount oakley sunglasses pg/rz
It only served to set up a thrilling extra time. Coach Outlet Away from the stage, Pauline is a regularly published author, with such titles as The Woman On The Bus, Better Than A Rest and Something For The Weekend. “But the writing never happens when I have free time,” she says. “I’m always writing when I’m trekking around the UK. One feeds off the other, and it’s really interesting doing that, performing great stories and paying homage to them in my own way by writing.”
That decision could be complicated by a new rule adopted by House Republicans that requires committee chairs to give up the gavel if they run for another office. The GOP lawmaker who wrote the rule has said it was not aimed at Ryan s situation, but Ryan would need a waiver from the rule in order to remain chairman should he seek the Republican presidential nomination for 2016. oakley sunglasses The 24-year-old shared a pic of his unfinished ink on Instagram, saying, Halfway and ouch .
s Mark, his son, observed in his eulogy that his dad had drunk three times more ale than anyone else, smoked four times as many tabs and ate more saturated fat than all of the rest of us put together. cheap ugg boots It was also believed that the truck seized by the Two Town police was also meant to be shipped out of the port and the cargo was estimated to be valued at about Rs. 5 crore.
I guess I figured I had absolutely nothing to lose, she said in the online Q A. http://www.outletmoncler.us.com It’s the first gold for Canada’s women curlers in the country’s second most popular sport since 1998, when curling returned to the Olympic program. Sweden’s women had won gold at the last two Olympics. k http://www.boots-uggs.us.com
for pictures, despite all the free publicity the Saints鈥?sponsors get through press coverage. http://www.uggbootsblackfriday.us.com Fans and analysts generally cringe when they hear a coach advocate using two quarterbacks.
i The Nationals hope to have Bryce Harper back when they face Kershaw at Dodger Stadium. The star slugger was held out of the lineup Tuesday night as a precaution with a swollen left knee – the same one that s troubled Harper in the past. Nike Roshe Run Shoes r
It will run from as far west as Maidenhead in Berkshire, connecting Heathrow, and Abbey Wood in south London, and going as far east as Shenfield in Essex. Coach Outlet Store Online Does the early stage sector wish Wisconsin had more venture capital? Yes. But let鈥檚 not pretend those investors who are here can鈥檛 find dance partners elsewhere. Uggs Outlet
IHZpc2lvbiBhbmQgaGVhcmluZyBsb3NzIGFuZCBkaWdlc3RpdmUgcHJvYmxlbXMuPC9wPjxwPkFi oakley sunglasses “Plants don’t use much phosphorous, but there’s desperately little of it in virgin soil, so it was lacking until the invention of the fertiliser industry in the mid-19th century,” says Barter. s Coach Factory Outlet
鈥淭his isn鈥檛 a hobby and it isn鈥檛 easy. We are working hard for long periods of time and what we are growing is either going to market or into the prison kitchens. We can鈥檛 shut down for a few days 鈥?the weather鈥檚 been great lately, but we are out here in all conditions, but the prisoners will tell you that it鈥檚 absolutely worth it.鈥?http://www.airjordanshoes.me It’s a small detail that might not mean much to health care providers unaware that service members returning from Vietnam were not welcomed. But at Milwaukee’s VA hospital, it’s standard operating procedure. And it’s a detail that students in Marquette University’s College of Nursing are now learning.
He’s leading Republican presidential primary polls in Iowa and New Hampshire despite clashing with Fox News moderator Megyn Kelly during and after last week’s prime-time debate — which drew a record-breaking audience of 24 million, for which Trump is taking credit. oakley sunglasses outlet Legal experts, however, caution there is no clear data on how much land the military is holding and little clarity over demarcation, since military facilities and non-military commercial enterprises often exist within a single compound. g canada goose parka
NOT cease operating – because of the Coach Outlet Online In other county races:

Previous post:

Next post: