Is er toekomst voor de captcha?

28 February, 2008

in Blogosfeer, Gebruiksvriendelijkheid

In mijn ogen zijn captchas voor bezoekers redenen om weg te gaan. Captchas zijn irritant en lastig.

In veel gevallen worden captchas gebruikt om te voorkomen dat geautomatiseerde programma's spam achterlaten op je website. Dit is natuurlijk een prima reden om captchas te gebruiken, tenminste zo lang deze effectief zijn.

Ik betwijfel echter of de captcha het nog lang gaat volhouden. Hackers winnen veldslag na veldslag en de captcha brekers ontwikkelen zich razend snel.

Captchas schaden je website

Een captcha image is een plaatje met willekeurige letters en cijfers. Als gebruiker moet je deze letters en cijfers overtikken in een invulvak waarna een programma controleert of het dezelfde tekens zijn als in het plaatje stonden. De reden hierachter is dat spam lastiger wordt omdat alleen mensen kunnen de cijfertjes en lettertjes lezen.

phpbb visual confirmation

Aangezien de spambots ook steeds slimmer worden zijn de captchas steeds moeilijker leesbaar geworden. Kijk bijvoorbeeld eens naar het plaatje hierboven.

  • Het plaatje bevat verschillende kleuren waarbij achtergrond kleuren lijken op de kleuren van de letters.
  • De letters zijn doorzichtig en staan schots en scheef.
  • De lijnen in de achtergrond mixen met de textuur van de letters.
  • Het is niet duidelijk wat de hoofdletters zijn.
  • Is het derde teken een "o" of een "q"? Je kijkt ook erg makkelijk over het laatste teken heen.

Dit kost je bezoekers en dat is wat mij betreft een hele hoge prijs voor het mijden van spambots.

Gebruik leesbare captchas die toch moeilijk zijn voor bots

Het kraken van captchas vormt natuurlijk een mooie uitdaging voor programmeurs.

Zo is er sam.zoy.org die werkt aan een captcha decoder. Op zijn pagina over de decoder staan meerdere voorbeelden van captchas die gekraakt zijn of die volgens deze website heel goed zijn. Op captcha-info.org tref je captcha scripts aan waarmee je captchas kan decoderen. Probeer ze eens uit op je eigen captcha.

Als je toch besluit captchas te gebruiken probeer dan te zorgen dat deze zo makkelijk mogelijk zijn voor je bezoekers. Ik was bijvoorbeeld erg verrast dat er goed leesbare captchas zijn die blijkbaar toch moeilijk zijn te kraken. Bekijk onderstaande voorbeelden maar eens.

icq captcha

captcha mvn forum

captcha screenname

Op sam.zoy.org en Wikimedia vind je meer voorbeelden van captchas. Als je een captcha wil integreren in je site kijk dan eens rond op captcha-info.org. Je vind hier captcha scripts en captcha generators.

Haal het meeste uit de Captcha

Veldhuizen van Zanten stond pas in Webwereld met de uitwerking van het idee van Seth Godin om mensen bedrijfsnamen te laten intypen in plaats van willekeurige letters. Op die manier kun je reclame maken voor je sponsors. Op thenextweb.org kun je dit al in actie zien.

sponsoring in captcha

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 1 }

Edwin Waelbers 18.09.10 om 8:26

Waarom toch maar vasthouden aan Captcha?

Het houdt spam niet tegen én het is ongebruiksvriendelijk. Spam is het probleem van de beheerder, niet van de gebruiker. Toch pesten we de laatste met een probleem dat niet het zijne is.

Bovendien kost het gebruik van Captcha conversie.

Door gebruik te maken van de honingpot techniek hou je de meeste spambots wel buiten.

Meer info hier over:
Captcha kost je geld

Previous post:

Next post: