Affiliates ontslaan adverteerder niet van regelnaleving

15 March, 2010

in Blogosfeer, Geld verdienen

Ondanks de verkoop via affiliates blijf je als adverteerder verantwoordelijk voor naleving van de wet. Zojuist las ik hierover een berichtje op Iusmentis, het blog van Arnoud Engelfriet.

De adverteerder deelde gratis proefpakketjes uit waarbij de klant later vast bleek te zitten aan een abonnement tot werderopzegging. Dit stond niet duidelijk vermeld en uiteindelijk heeft de consumentenautoriteit een zaak gestart.  De adverteerder meende dat de affiliates de consument moeten wijzen op de juiste voorwaarden.

Uit het vonnis kwam naar voren dat de adverteerder door het inschakelen van affiliates niet is ontslagen van haar verantwoordelijkheid tot regelnaleving. De voorwaarden stonden niet duidelijk op de landingspagina en daarnaast ontbraken de de volledige contactgegevens op de landingspagina (wel een KVK nummer maar dat was niet voldoende). Het uiteindelijke resultaat is dat geen overeenkomst is gesloten tussen adverteerder en consument met betrekking tot de vervolgzendingen.

Het lijkt mij dat de adverteerder degene blijft die uiteindelijk de overeenkomst aangaat met de consument. Het is de adverteerder die de vervolgzendingen stuurt en daarvoor de rekening stuurt. Je schrijft je in via de landingspagina bij de adverteerder en daar, bij het aangaan van de overeenkomst, behoort te staan met wie je een overeenkomst sluit en wat precies de voorwaarden zijn.

Het niet opnemen van de contactgegevens lijkt ook al zo'n trend te zijn. Soms dan heb ik een vraag over een product en dat wil ik contact opnemen. Als ik dat de contactinfo niet kan vinden ben ik direct van de site. Alleen bij grote merken accepteer ik een 0900 servicenummer (eigenlijk alleen bij gebrek aan alternatief).

Wat denk jij van deze zaak? Aan de ene hand ligt de uitkomst voor de hand, aan de andere kant was er wel een rechtszaak voor nodig. Dit impliceert dat er toch bedrijven/mensen zijn die anders denken over het naleven van wetgeving.

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 0 reacties }

Previous post:

Next post: