Adsense proof? 10 veel gemaakte overtredingen.

19 January, 2009

in Geld verdienen

Toch maar weer even een berichtje over het voldoen aan de Adsense voorwaarden. Zoals jullie allemaal weten zijn er verschillende richtlijnen waaraan je moet voldoen om succesvol Adsense te blijven draaien op je website.

Google kan vrij streng zijn met deze richtlijnen en een ban heb je zo te pakken. Hieronder laat ik eerst zien waar je de richtlijnen kan vinden en daarna beschrijf ik 10 veel gemaakte overtredingen.

Waar staan de Google Adsense richtlijnen

Je kan de richtlijnen op de volgende plekken vinden:

 1. De hoofdmoot van de Google Adsense richtlijnen staat in hun programmabeleid.
 2. Als Adsense publisher dien je je ook te houden aan de richtlijnen voor webmasters.
 3. Bij gebruik van advertenties om verkeer naar je site te brengen kijk je ook naar de richtlijnen voor bestemmingspagina's.
 4. Er zijn speciale voorwaarden voor het gebruik van Adsense op mobiel.
 5. Je moet ook een privacy statement opnemen.
 6. Tot slot is er nog een aparte sectie over het gebruik van auteursrechtelijk beschermde content.

Dit is een hele rij richtlijnen en hoewel het veel werk is raad ik je toch aan er eens doorheen te kijken. Vooral als je veel inkomsten krijgt uit Adsense is het natuurlijk erg jammer als je door onbewuste overtredingen een ban aan je broek krijgt.

Top 10 veel gemaakte Google Adsense overtredingen

Om je alvast vooruit te helpen benoem ik hieronder enkele veel gemaakte overtredingen:

 1. Klik nooit op je eigen advertenties

  Google is hier heel streng in en accepteert geen klikken die jij zelf maakt. Alhoewel niet precies duidelijk is hoe Google hierop controleert ligt het voor de hand dat ze bijhouden of er klikken komen van IP adressen  vanaf waar ook ingelogd wordt op het Google Adsense dashboard. Om deze reden log ik dus zo min mogelijk in op mijn Adsense dashboard als ik bij familie, vrienden of shared computers aan het werk ben.

 2. Vraag niet aan andere om op jouw advertenties te klikken

  Aanmoedigen tot klikken is niet toegestaan. Het ligt voor de hand dat Google patronen zoekt in klikgedrag. Neem bijvoorbeeld geen tekst op waarin je mensen vraagt om op de gesponsorde links te klikken. Let ook op vrienden en familie. Stel je voor dat vrienden of familie (of jijzelf op een andere computer) dagelijks enkele advertenties aanklikken. Als dit ook nog eens gebeurt vlak nadat de pagina geopend is en door het gebruik van de back knop dan kan dit de indruk wekken dat iemand bewust op de advertenties klikt om jou te helpen geld te verdienen.

 3. Maak geen veranderingen aan de code

  Heel simpel, gebruik de code zoals je die van Google Adsense krijgt.

 4. Gebruik geen grafische tools om de aandacht op je advertenties te vestigen

  Zet geen pijlen of foto's met wijzende mensen die de aandacht op je advertenties richten. Let ook op met kleine thumbnails die naast de advertentie worden opgenomen. Dit wekt de indruk dat de advertentie met de thumbnails te maken heeft en is niet toegestaan.

 5. Pas op met drop down, uitschuifmenu's en floatings

  Het gebeurt nogal eens dat websites van die mooie uitschuifmenu's hebben, floating ads of bijvoorbeeld slide ins die de aandacht vestigen op je nieuwsbrief. Deze zijn niet toegestaan als ze je Adsense advertenties geheel of gedeeltelijk bedekken. De reden hiervoor is simpel, stel je voor dat je uitschuifmenu over de advertentie heen schuift. Als iemand net te laat is met klikken (het menu schuift weer terug) dan heb je een onbedoelde klik op de Adsense advertentie te pakken. Niet toegestaan dus let op.

 6. Neem een privacy statement op

  Google vraagt van al haar publishers dat ze een privacy statement opnemen. Het is een werkje van niks maar bespaart je een heleboel elende als Google besluit je site eens te keuren.

 7. Houd je aan het maximum aantal advertenties

  Je mag 3 Adsense units, 3 ad links units en 2 zoekboxen opnemen. Beperk je tot deze hoeveelheid reclame blokken. Overigens vraag ik me ook af of er nog wel plek is voor andere content als je zoveel reclame opneemt.

 8. Pas op met je labels

  Je mag geen labels boven je advertenties zetten zoals "top sites", "aangeraden websites", etc. Denk eraan dat je je Adsense in sommige gevallen ook niet direct onder de titel van je bericht mag zetten. In dat geval wordt de titel van je bericht namelijk de label van je advertenties.

 9. Zet alleen Adsense op inhoudspagina's

  Het is niet toegestaan om Adsense op te nemen op pagina's zonder inhoud. Zet dus geen Adsense op 404 pagina's, contactformulier en bedankpagina's.

 10. Deel geen financiele informatie over je account

  Houd je ECPM, CTR en andere financiele en performance informatie voor je.

Mijn inspiratie voor bovenstaande bericht kwam van Jensense en quickonlinetips.

Blijf op de hoogte

Vond je deze informatie interessant, zorg dan dat je het laatste nieuws en de beste kortingen via onze nieuwsbrief ontvangt. Schrijf je nu in >>>

Je kan je natuurlijk ook op onze RSS feed inschrijven en het nieuws volgen via je eigen RSS Reader.

{ 5 reacties }

Ilonka 20.01.09 om 11:24

Eigenlijk wil ik me niet meer uitlaten over dit onderwerp tot ik een waarschuwing van Google heb gehad, maar ja. Het
beleid van Google
over de afbeeldingen voor je advertentie hierover is nu wel duidelijk. Maar er zijn twee dingen die ik wil aanhalen. Ten eerste is Google ooit zelf begonnen met het experimenteren van
images plaatsen in en bij adsense
advertenties
. Dit is één van de redenen dat ik nooit direct mijn account zal kwijtraken maar dat ze eerst een waarschuwing sturen.

Ten tweede is; als je vakantietexel.com zonder css bestand bekijkt zul je zien dat de afbeeldingen boven de advertentie staan en niet ernaast, zo ziet de Googelbot mijn sites. Zolang Google mijn websites niet handmatig zal bezoeken, is er dus niets aan de hand.

Oeroek 20.01.09 om 11:57

Jij bent nadrukkelijk bezig geweest met de richtlijnen en het opzoeken van de grens. Ik ben net zo nieuwsgierig als jij naar de resultaten.

Waar het mij in bovenstaand stuk om gaat zijn de hoeveelheid dingen die mis kunnen gaan als mensen Adsense op hun website opnemen. In sommige gevallen lezen webmasters namelijk helemaal de richtlijnen niet en doen onbewust dingen waardoor ze later een ban krijgen.

Advies Manager 15.11.10 om 15:14

Een levenslange ban is overigens wel een strenge straf.

Oeroek 15.11.10 om 15:30

Je bedoelt te zeggen dat Google Adsense schuitiger zou moeten zijn met tweede kansen?

Volgens mij zijn er veel publishers die de Adsense richtlijnen niet regelmatig lezen en/of losjes hanteren. Het risico dat je daarmee neemt is voor eigen rekening. Het lijkt me niet dat je van Google kan verwachten dat ze eenzijdig en vrijwillig een afspraak schender weer binnenboord halen.

Dat Google heel strikt is kan lastig zijn als je in een onbewaakt moment een ban krijgt. Hier wreekt het zich dat er niet echt een alternatief is waardoor je als publisher die afhankelijk is van Adsense snel een probleem hebt. Een eerste oplossing is het vinden van een bedrijfsmodel dat niet voor 100% afhankelijk is van GOogle, bijvoorbeeld niet meer dan 33% inkomsten uit Adsense. Een tweede oplossing is heel voorzichtig met de voorwaarden zijn en ze lezen alsof het de 10 geboden zijn.

Bismarck 21.07.11 om 9:55

Bedankt voor de goede informatie.

Omdat ikzelf vrijwel geheel afhankelijk ben van Google adsense wil ik zeker geen regels van hun advertentiebeleid overtreden. Ik zal me haasten om ook een privacy beleid op mijn sites te zetten. Dan zet ik er meteen ook Google plus erop.

Previous post:

Next post: